/VIDEO/ Cu linguri și cratițe. Cum au protestat astăzi angajații sectorului HORECA

15 august 2019, ora 21:12

Cu linguri și cratițe în mâini, mai mulți proprietari de restaurante și hoteluri au protestat în fața Parlamentului. Au ieșit în stradă pentru că sunt nemulțumiți cu dublarea TVA-ului pentru domeniul în care activează, urmând să constituie 20 de procente. Deși protestul a fost unul zgomotos, niciun deputat nu a ieșit să le asculte păsul. Mai târziu, unii parlamentari ne-au spus că nici nu au auzit despre manifestația de afară. Ministra Finanțelor nu ne-a răspuns la telefon pentru o reacție.

Printre protestatari a fost și Dumitru Cebotarescu, patronul unui lanț de restaurante, care, de altfel, a vrut să ajungă deputat la ultimele alegeri parlamentare – cea mai discutată inițiativă a sa fiind legalizarea canabisului în scopuri medicinale.

DUMITRU CEBOTARESCU, PATRON REȚEA DE RESTAURANTE

„Guvernul nu ne-a auzit, am fost ignorați. Ei au ascultat FMI-ul. Acum cerem de la deputați să fim auziți că vrem să trăim și să lucrăm la noi în țară”.

Angajații din domeniul HORECA se tem că după majorarea impozitelor ar putea să rămână fără locuri de muncă, din lipsă de clienți sau pentru că unele afaceri se vor ruina.

„O să avem mai puțini clienți. Șeful nu o să aibă bani să achite lucrătorii și o să fie nevoit să scadă salariile. Noi toți o să plecăm”.

„Salariile o să fie mai mici, o să fie lipsă de lucrători”.

Alți proprietari de companii din domeniul HORECA sunt de părere că acordul cu FMI, care impune creșterea cotei TVA la 20%, putea fi negociat repetat.

ȘTEFAN CHIRCUȚA, DIRECTORUL UNEI REȚELE DE FAST-FOOD

„Pot fi declarate cifrele din ultima perioadă, de când a fost 10% și sunt sigur că era să accepte. 00:28-00:35 De ce în România, într-o țară europeană, este posibil 5% să fie, dar la noi de la 10% vor să ridice la 20%”.

MIHAIL COCIUG, DIRECTORUL UNEI COMPANII DE DESERVIRE A HORECA

„FMI nu cunoaște piața. În primul rând, îl cunosc oamenii care se află aici. 02:57-03:02 De la guvernarea nou-venită se aștepta în primul rând să fie un dialog”.

Protestul a fost susținut și de câțiva reprezentanții ai societății civile, printre care membrii mișcării „Occupay Guguta”. Deși au bătut cu putere în cratițe, oamenii nu prea au fost auziți de parlamentari.

GRIGORE NOVAC, DEPUTAT PSRM

„Da ce protest? Eu dimineața am fost la Comisie, nu i-am văzut. –A fost atât de zgomotos, nu i-ați observat? –Am fost la ședința Comisiei”.

Deputații au păreri diferite despre dublarea cotei TVA pentru sectorul HoReCa.

ALEXANDRU SLUSARI, DEPUTAT BLOCUL ACUM

„Eu nu am argumente de ce omul când vine la supermarket procură carnea cu 20% TVA și pe urmă nu cei mai săraci oameni se duc la restaurante și acolo carnea e cu 10% TVA”.

MARINA TAUBER, DEPUTAT PP ȘOR

„Influențează categoric, negativ, asupra reformelor. Desigur avem o părere negativă”.

Dacă până acum socialiștii au criticat această inițiativă, de data asta ei s-au arătat gata să o voteze, însă au înaintat și câteva condiții. Aceștia cer ca, la toamnă, când vor fi discutate politicile fiscale pentru anul 2020, să se renegocieze cu Fondul Monetar Internațional reducerea unor categorii de impozite.

VLAD BATRÎNCEA, DEPUTAT PSRM

„Credem că avem capacitate să convingem și FMI-ul și alți parteneri că majorarea impozitelor nu este o soluție durabilă și fezabilă pentru economia R. Moldova”.

Protestatarii au anunțat că vor manifesta zilnic, până când nu vor obține ca TVA-u de 10 la sută să rămână neschimbat. Solicitarea de dubla cota a venit din partea echipei de experți ai FMI, care au remarcat, din spusele ministrei Finanțelor, că fosta guvernare le-a făcut un cadou pentru evaziune fiscală celor din domeniul HoReCa. Potrivit datelor asociației MĂR, acest sector reprezintă în jur de 4 la sută din toată economia Republicii Moldova și doar în municipiul Chișinău sunt între 1500 și 1800 de restaurante, hoteluri și locuri de agrement.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram