/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Scandal. De șase ani, locatarii unui bloc plătesc pentru apa pe care nu au consumat-o

missing
15 august 2019, ora 22:26

Apă, scumpă apă. Locatarii unui bloc din sectorul Buiucani se plâng că, timp de șase ani, plătesc și pentru apa consumată de vecinii lor – din trei case private, situate în apropiere. În medie, o familie, plătește cu o sută de lei mai mult în fiecare lună. Apa însă era achitată și de către locatarii caselor, care au încheiat contracte direct cu furnizorul „Apă Canal”. Oamenii dau vina pe întreprinderea de gestionare a blocului, pe care o acuză de neglijență.

Artur spune că a observat de mai mult timp că în factura pentru apă cota parte repartizată locatarilor din bloc este prea mare.

ARTUR, LOCUITOR AL BLOCULUI DIN STR. VASILE COROBAN 22/1

„Iată, în luna mai eu am consumat 19 cuburi. În factură au venit 28 de cuburi. Nouă cuburi sunt în plus”.

A început să investigheze cazul și a depistat că mai multe case private din apropiere sunt conectate la magistrala lor, iar apa consumată de vecini este inclusă în facturile lor. Asta deși casele au contracte separate cu „Apă Canal”.

ARTUR, LOCUITOR AL BLOCULUI DIN STR. VASILE COROBAN 22/1

„Dar, în același timp ei, sunt conectați la noi, consumă apa noastră și apa consumată de ei ne revine nouă ca și cotă parte. Iese că noi achitam 90, dacă luăm că toate trei case consumă în medie câte 30 de cuburi, lunar, pe timp de vară, iese că noi lunar achitam pentru 90 de cuburi”.

Un cub, în medie, costă 10 lei, iar asta ar reieși că blocul achită nefondat aproape o mie de lei pe lună, care se împarte la toate apartamentele. În aceste condiții, oamenii cer recalcularea facturilor.

„Eu vreau să ne recalculeze facturile și să nu ne mai introducă această apă în facturi”.

„Îmi pune cota parte 4 cuburi și jumătate când eu cheltui trei cuburi. Eu sunt cu soțul meu împreună. Noi dăm robinetele încet, ca să curgă apa încet ca să facem economie, dar ei pun și mai mult”.

De partea cealaltă, oamenii din casele private spun că și ei achită pentru apa consumată, dovadă fiind facturile.

EGOR, PROPRIETARUL UNEI CASE PRIVATE

„Noi am semnat un contract cu „Apă Canal”, în baza căruia noi acum achităm după alte facturi. Dar după cum s-a adeverit, iese că și noi achităm banii pentru consumul de apă, dar nimeni nu contabilizează, prin urmare locatarii achită încă o dată”.

Locatarii blocului dau vina pe întreprinderea de gestionare a fondului locativ.

„În lege este stipulat că gestionarul blocului trebuie să vină, să verifice contoarele individuale, să verifice contorul comun”.

„Tot trebuie să facă gestionarul blocului. Gestionarul blocului spune că nu are suficienți angajați”.

Contactat telefonic, inginerul șef al companiei gestionare spune că este la curent cu problema și că a expediat un demers la „Apă Canal”.

PETRU BEDROS, INGINER ÎNGFL – 15

„Eu am scris un demers să se facă recalcul la toți locatarii din bloc, cu condiția diminuării volumului achitat direct la Apă Canal”.

Dacă problema nu va fi soluționată în termen de 30 de zile, oamenii spun că se vor adresa în judecată.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram