Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.08.2019

Președintele țării a prezidat ședința Consiliului Suprem de Securitate

Președintele țării a prezidat ședința Consiliului Suprem de Securitate

Astăzi, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat ședința Consiliului Suprem de Securitate. După finalizarea ședinței, șeful statului a susținut un briefing în cadrul căruia a informat publicul despre cele mai importante chestiuni examinate și deciziile luate de membrii CSS.

Igor Dodon a menționat patru subiecte majore, primul dintre care ține de raportarea Procuraturii Generale și a Băncii Naționale a Moldovei cu privire la acțiunile organelor abilitate în vederea implementării Deciziei Consiliului Suprem de Securitate privind devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova.

Șeful statului a remarcat că membrii CSS au fost informați despre cauzele penale suplimentare, inclusiv în privința anumitor cazuri trecute cu vederea în timpul guvernării anterioare. Totodată, Președintele a subliniat că sunt revizuite nu doar acțiunile ilegale comise în 2013-2014, ci și cele din anii 2010-2012, când a avut loc pregătirea pentru devalizarea sistemului bancar. În aceeași ordine de idei Banca Națională a informat participanții la ședință despre discuțiile pe care le poartă cu organizația internațională ”Kroll”.

Al doilea subiect major care a fost abordat de membrii CSS ține de examinarea măsurilor întreprinse în cadrul urmăririi penale privind tentativa de uzurpare a puterii de stat în perioada 7-14 iunie 2019. ”Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate și comisia parlamentară de anchetă ne-au informat despre evoluția acestui proces cu caracter secret, primele rezultate ale căruia sunt așteptate până la finele lui septembrie”, a specificat șeful statului.

Igor Dodon a mai menționat că ultimele două subiecte au regim secret și se referă la examinarea măsurilor întreprinse de către autoritățile statului în 2015-2019 în eforturile de eliberare a piloților ostatici în Afganistan și examinarea procesului a patrimoniului neutilizat din dotarea Armatei Naționale în 2015-2016.

De asemenea, Președintele țării a remarcat că la ședința Consiliului Suprem de Securitate au fost discutate și alte chestiuni importante, precum examinarea contractului de construcție a ”Chișinău Arena” cu scopul evitării pierderilor pentru bugetul de stat și asigurarea securității alimentare în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, având în vedere cazurile depistate cu mâncarea alterată în grădinițele de copii, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus