Iurie Leancă: „Acest expert în legume, pe nume Slusari, folosește tribuna Parlamentului pentru a face declarații politice răsunătoare”

Solicitat de UNIMEDIA, Iurie Leancă a calificat drept „aberații crase” declarațiile lui Alexandru Slusari prin care cere Procuraturii pornirea urmăririi penale pe numele fostului vicepremier.

Foto: UNIMEDIA

„E greu să comentezi aberații crase, dar am să încerc. Când pui un agronom să “investigheze” o fraudă bancară, riști ca pe câmpul de infractori să pună “sperietori” .

Acest expert în legume, pe nume Slusari, folosește tribuna Parlamentului pentru a face declarații politice răsunătoare (ca un papagal, pentru că astfel de declarații "le cântă" șeful său de partid la TV de ani de zile), în încercarea de a-și ascunde în fața propriului electorat incapacitatea de a-și respecta promisiunile și de a contribui la ridicarea nivelului de trai al cetățenilor moldoveni. Pe lângă faptul că Slusari, ca și șeful său de partid - Năstase, dă dovadă (sau se prostește) a câta oară că nu are cunoștințe elementare în domeniul pe care, cică, îl investighează, acest deputat încalcă flagrant legea.

În primul rând, vorbim de principiul separării puterii în stat. Un deputat, fie el și președinte al unei comisii de anchetă, nu poate solicita Procuraturii să deschidă dosar penal și, mai ales, să indice pe numele cui să facă acest lucru. E o dovadă clară de încercare de a se implica în actul justiției. Ăștia care spuneau că vor "elibera instituțiile statului", în realitate, le dau indicații și vor să le captureze în interese proprii.

Eu chiar aș vrea să văd dacă există procurori care să dea curs acestei solicitări, pentru că ei ar trebui să cunoască legea și jurisprudența Curții Constituționale, care spune clar: 1. Comisia parlamentară nu stabilește răspunderea penală a vreunei persoane (or Slusari menționează expres că s-a comis, cică, neglijență în serviciu) 2. Sunt inadmisibile (din partea Comisiei de Anchetă) orice declarații publice prin care se aduc unor persoane concrete acuzații grave, care nu sunt probate în cadrul unor proceduri strict reglementate de lege (or Slusari, fiind președinte al Comisiei, în repetate rânduri a venit cu astfel de acuzații neprobate). Atașez aceste fragmente din jurisprudența Curții Constituționale (care devine lege).

Iuriea Leancă / Sursa:Facebook
Iurie Leancă / Sursa:Facebook

În concluzie, ținând cont de aceste norme legislative invocate, pot spune că am bănuieli rezonabile că acțiunile lui Slusari ar fi catalogate de procurori mai mult ca un autodenunț ce-l face culpabil de abuz de poziția sa și de imixtiune în actul justiției. Avem noi un proverb popular tare bun și la temă: Nu săpa groapa altuia că singur vei cădea în ea. Așa-i și cu Slusari”, a declarat pentru UNIMEDIA Iurie Leancă.

Reacție vine după ce ieri, președintele Comisiei parlamentare privind frauda bancară, Alexandru Slusari, a cerut Procuraturii Generale și Ministerului Afacerilor Interne pornirea urmăririi penale pe numele ex-vicepremierului, Iurie Leancă, fostului guvernator, Dorin Drăguțanu, ex-președintelui Parlamentului și actualului deputat PD, Andrian Candu și ex-ministrului Finanțelor, Anatol Arapu.


Pub