Dumitru Alaiba îi dă replică lui Chicu: „Sunt declarații politice. Nu are decât să-i recomande domnului președinte să nu promulge legile votate de Parlament”

Ministerul Finanțelor, pe timpul fostei guvernări, ar fi pregătit mai multe scenarii pentru a majora bugetul statului în contextul blocării finanțării externe. Deputatul ACUM, Dumitru Alaiba consideră că unul dintre scenarii era reducerea cheltuielilor cu 3,5 miliarde de lei, care ar fi afectat economia țării, cât și veniturile oamenilor, iar al doilea scenariu ar fi fost creșterea TVA-ului cu 2% pentru toate produsele - de la 20% la 22%.

Foto: UNIMEDIA

Reacția lui Alaiba vine după ce ex-ministrul Finanțelor, Ion Chicu, a declarat că nu există riscuri prea mari pentru bugetul statului și „nu va fi o apocalipsă financiară” în cazul renunțării la înțelegerile cu Fondul Monetar Internațional.

„Fostul ministru al Finanțelor, Ion Chicu, a lăsat la Minister o situație cam complicată. Ministerul era la curent despre situația dată și pregătea câteva scenarii. Principalele două - reducerea cheltuielilor cu 3,5 miliarde lei (care ar afecta consumul, veniturile oamenilor și creșterea economică) sau creșterea TVA cu 2% pentru toate produsele - de la 20% la 22%. Astea erau scenariile.

Declarațiile domnului Chicu sunt declarații politice, pentru că cifrele au rămas la Ministerul Finanțelor.

Iar dacă într-adevăr domnul Chicu nu crede că deciziile planificate sunt optime și are de gând să lupte cu ele, atunci nu are decât să-i recomande domnului președinte să nu promulge legile votate de parlament și să-și asume consecințele”, a scris Dumitru Alaiba pe pagina sa de facebook.

Dumitru Alaiba / Sursa:Dumitru Alaiba/facebook

UNIMEDIA amintește că la data de 10 iulie, reprezentanții Fondului Monetar Internațional au semnat un acord cu Republica Moldova. Astfel, RM va putea primi tranșa de 46,5 milioane de dolari SUA.

Șeful misiunii Fondului Monetar Internațional, Ruben Atoyan, a specificat că următoarea tranșă, după cea de 46, 5 milioane de dolari, va putea fi debursată la începutul anului 2020.


Pub