Locuitorii de pe o insulă greacă s-au trezit înconjuraţi de flăcări. Aerul a devenit nociv

În Grecia incendiile nu mai contenesc. Pentru a două oară în această vară, insula Evia e din nou în flăcări. Trei sate au fost evacuate, iar focul continuă să se extindă.

Foto: captură video

În plus, la vecinii bulgari, o autostradă importantă care face legătura cu Grecia a fost închisă din cauza pârjolului.

Evia,cea de-a două insulă că mărime din Grecia este din nou pusă la grea încercare. Peste 200 de pompieri, zeci de autospeciale şi elicoptere se luptă cu incendiile de vegetaţie.

Focul s-a răspândit cu o repeziciune uimitoare, schimbându-şi rapid direcţia, propagat de vântul puternic şi uscat. În doar o zi locuitorii din trei sate s-au trezit încercuiţi de flăcări.

Turist: „Flăcările ne-au prins în satul Makrimalli, aşa că a trebuit să plecăm rapid. Autorităţile ne-au cerut să nu mai stăm acolo. În timp ce mergeam vedeam că flăcările se propagau în spatele nostru”.

Fumul a ajuns până în Atena, aflată la peste 100 de kilometri distanță.

Autorităţile elene i-au sfătuit pe cei care suferă de probleme respiratorii, pe bătrâni şi pe copii să rămână în casă până când pericolul din atmosferă se va mai diminua.

Trebuie să stea cu geamurile închise şi să folosească aerul condiţionat doar pe recirculare pentru a nu inhala fumul nociv.

Turist: „Sperăm că incendiul va fi stins cât mai repede. Chiar dacă există bănuieli că cineva l-ar fi pus în mod intenţionat sau ar fi izbucnit din cauze naturale şi extins de rafalele de vânt, tot spunem că avem nevoie de anumite măsuri să fie implementate. Aceasta este o problemă pe care o amânăm de foarte mult timp.”

Alte incendii fac prăpăd în Bulgaria. Dealuri întregi din sudul ţării fumegă. Până acum au ars 3.000 de hectare de pădure.

Aproape o sută de pompieri au fost mobilizaţi în zonă pentru a stinge focarele.

La câţiva kilometri distanţă, pe autostrada Struma, care face legătura cu Grecia, echipele de intervenţie s-au luptat să oprească un alt pârjol.

Înteţite de vânt, flăcările s-au extins şi la o fabrică de mase plastice. Din fericire nu au existat victime, însă din cauza fumului dens ambele sensuri au fost închise ieri circulaţiei.

Sursa - stirileprotv.ro


Pub