Renato Usatîi: „Apucați-vă și investigați în serios unde a ajuns miliardul furat de Șor, Plahotniuc, Filat și chiar unii dintre cei cu care faceți azi alianță”

„Apucați-vă și investigați în serios unde a ajuns miliardul furat de Șor, Plahotniuc, Filat și chiar unii dintre cei cu care faceți azi alianță”. Sugestia vine din partea președintelui Partidului Nostru (PN), Renato Usatîi, care s-a arătat furios pe ministra Finanțelor, Natalia Gavrilița, după ce a anunțat că ministerul va elimina doar dobânda pentru acoperirea găurii create de furtul miliardului, nu însă și „datoria publică pusă pe spatele cetățenilor”.

Foto: UNIMEDIA

„Ministra Finanțelor Gavriliță a anunțat pe Facebook că este în căutarea unor soluții cum să facă să fie anulate procentele pe care le achităm la BNM. Adică, noi vom achita în continuare miliardul furat! Ne luați de proști? Ați uitat ce ați promis?”, a scris Usatîi pe pagina sa de facebook.

Totodată, politicianul spune că în curând va veni cu „detalii mai mult decât interesante” în privința raportului Kroll.

„Apucați-vă și investigați în serios unde a ajuns miliardul furat de Șor, Plahotniuc, Filat și chiar unii dintre cei cu care faceți azi alianță. V-am dat și raportul Kroll, am angajat și detectivi care să investigheze profesionist acest caz. Așteptați tot mură în gură. P.S. Apropo, în privința discuțiilor cu detectivii voi veni în curând cu detalii mai mult decât interesante”, a conchis Usatîii.

Renato Usatîi / Sursa:Renato Usatîi/facebook

Amintim că în perioada 2014-2015 rezervele Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au fost secate de 1,024 miliarde dolari SUA. Acești bani au fost direcționați pentru acoperirea pierderilor rezultate din falimentarea a trei bănci comerciale – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Băncile au falimentat din cauza unor fraude masive.

Banca Națională a Moldovei a oferit împrumuturi de urgență, în sumă de peste 13 miliarde de lei, pentru salvarea acestor trei bănci, sub garanția Guvernului. Băncile au falimentat oricum, iar statul rămâne dator către BNM. Pentru a întoarce datoria către BNM, Guvernul a decis să transforme suma împrumutului în datorie publică. Astfel, Guvernul va plăti din buget, până în anul 2041 împrumutul, plus dobânda.

Prima plată de 668 milioane lei a fost efectuată în octombrie 2017. În 2018 au fost achitate încă 827 milioane lei. Până în 2041 se vor achita peste 24,5 miliarde de lei.


Pub