Dodon spune că semnarea acordului ACUM-PSRM este pe ultima sută de metri: Ce prevede acesta

Șeful statului Igor Dodon este de părere că semnarea acordului ACUM-PSRM este pe ultima suta de metri. Mai mult decât atât, dânsul a precizat că acesta conține mai multe compartimente, cum ar fi politica internă, politica externă, activitatea parlamentară și alegerile locale din luna octombrie curent.

Foto: UNIMEDIA

„Cred că suntem la ultima etapă privind semnarea acestui acord. Cel mai probabil, acest acord va fi contrasemnat și de președintele țării, ca suport pentru implimentarea reformelor”, a spus Igor Dodon.

Potrivit lui șefului statului, acest acord este compus din mai multe compartimente.

„1. Politica internă - reformele în domeniul justiției, procuraturii. Deși în societate se discută depsre o opinie dioferită între Guvern și Preșidenție, luni, în proporție de 90-95 la sută am găsit limbă comună pe toate elementele.

2. Activitatea parlamentară - Nu vom accepta traseiști și formarea coaliției cu alte fracțiuni.

3. Alegerile locale - Între PSRM și ACUM trebuie să fie condiții foarte clare. Trebuie să fie un pact de neagresiune.

4. Politica externă - implimentarea acordului de Asociere, restabilirea relațiilor cu partenerii

Sperăm săptămâna viitoare să fie semnat”, a conchis șeful statului.

Menționăm că ieri, vicepreședintele Parlamentului și deputatul PAS, Mihai Popșoi, a ținut să vină cu o reacție la insistența socialiștilor privind semnarea unui acord ACUM-PSRM. Dânsul a precizat faptul că acest lucru se poate întâmpla numai după un amplu proces de reformare a justiţiei, demonopolizare, reforme economice şi măsuri de protecţie socială.

Amintim că acum o săptămână, președintele fracțiunii parlamenatre PSRM, Vlad Batrîncea, s-a arătat nedumerit de faptul că unii deputați și miniștri exponenți ai blocului ACUM vin cu mesaje geopolitice, însoțite și de declarații denigratoare la adresa PSRM și instituției prezidențiale. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, dânsul și-a exprimat regretul față de acest lucru, insistând pe semnarea de urgență, săptămîna viitoare, a acordului politic între PSRM și blocul ACUM, unde vor fi trasate „cu maximă claritate obiectivele politicii interne și externe ale țării”.

Ulterior, prim-ministra Maia Sandu a venit cu trei mesaje, dedicate deputaților ACUM, PSRM și societății.

Precizăm că la data de 8 iunie 2019, ACUM și PSRM au semnat un acord temporar de colaborare și formare a unei majorități parlamentare.

Astfel, în funcția de președintă a Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar șefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu.

În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern.


Pub