07:05:45 29.03.2024
Stiri

Greceanîi recunoaște că sunt PROBLEME în coaliție privind anumite prevederi din Acordul u FMI, inclusiv dublarea TVA-ului pentru HoReCa: „Nu este prea bine, veți asista la discuții foarte APRINSE”

Politică 14.08.2019 15:19 Vizualizări1735 Autor: Ziarul National
Greceanîi recunoaște că sunt PROBLEME în coaliție privind anumite prevederi din Acordul u FMI, inclusiv dublarea TVA-ului pentru HoReCa: „Nu este prea bine, veți asista la discuții foarte APRINSE”


Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, recunoaște că deputații PSRM nu agreează anumite puncte din Memorandumul cu Fondul Monetar Internațional, care prevede printre altele și dublarea TVA-ului, la 20%, pentru industria HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele). Astfel, joi, 15 august, în cadrul sesiunii extraordinare a Parlamentului, vor exista „discuții foarte aprinse” privind cerințele impuse de FMI pentru a debloca finanțarea pentru R. Moldova.

Potrivit spicherului, nu este bine că se va dubla TVA-ul pentru industria HoReCa. „Nu ministra Finanțelor a decis dublarea TVA-ului pentru această industrie, dar Guvernul. Ministra va veni mâine în Parlament și va trebuie să vină cu argumente în acest sens, mai ales că e vorba de multe companii în acest domeniu. După ce vom asculta aceste argumente, va trebui să punem pe cântar ce este mai bine (de dublat TVA-ul sau de lăsat la 10%). Veți asista mâine la discuții foarte aprinse”, a declarat astăzi Zinaida Greceanîi, după ședința Biroului permanent al Parlamentului.

Citește și: DIRECTIVĂ de la Președinție? Deputații PSRM nu au susținut MĂSURILE FISCALE anunțate de Guvern. „Procedural, acest proiect de lege nu ar trebui să fie supus dezbaterilor în Parlament”

De asemenea, președinta Legislativului s-a referit și la protestul de mâine din fața Parlamentului, organizat de reprezentanții industriei HoReCa. Greceanîi spune că asemenea chestiuni nu se discută în stradă. „Noi ne dorim să îmbunătățim condițiile pentru tot mediul de afaceri. La noi iese că, dacă luăm o decizie bună în favoarea cuiva, atunci are de suferit altcineva. Deci, deputații vor avea mai multe întrebări la adresa ministrei Finanțelor, după care vom decide”, a conchis sursa citată.

Și președintele Igor Dodon a declarat astăzi că nu este de acord cu unele prevederi ale Memorandumului cu FMI. „Acordul cu FMI poate fi renegociat în septembrie-octombrie. Implementarea prevederilor acordului ține de competența Guvernului și Parlamentului. Dar o bună parte a revederilor acestui memorandum, inclusiv HoReCa, intră în vigoare de la 1 ianuarie 2020. Avem la dispoziție cinci luni pentru a renegocia acest memorandum. Să vedem dacă va fi votat mâine în Parlament și pe urmă vom decide”, a punctat Dodon.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md