03:50:04 19.04.2024
Stiri

Iurie Topală PLEACĂ de la conducerea „Căii Ferate”? BILANȚ de peste hotare: „Ne exprimăm speranţa că cei care vor prelua interimatul acestui mandat vor trăi bucuria unor realizări şi mai mari”

Economie 14.08.2019 16:36 Vizualizări2367 Autor: Ziarul National
Iurie Topală PLEACĂ de la conducerea „Căii Ferate”? BILANȚ de peste hotare: „Ne exprimăm speranţa că cei care vor prelua interimatul acestui mandat vor trăi bucuria unor realizări şi mai mari”


Șeful Întreprinderii de Stat „Calea Ferată a Moldovei” (CFM), Iurie Topală, ar putea renunța la funcție, deși se află în concediu peste hotare.

Topală a publicat astăzi pe Facebook „o retrospectivă” a activității sale din fruntea întreprinderii, reieșind din „ultimele decizii luate la nivel de Guvern asupra ÎS „Calea Ferată din Moldova”, în special asupra conducerii magistralei”.

Deși Guvernul nu a anunțat o eventuală demisie a lui Topală, acesta spune că urmează să revină în R. Moldova, după ce și-a luat un concediu mai lung, și va lua „o decizie asupra acțiunilor următoare”.

„Deocamdată, însă, ne exprimăm speranţa că cei care vor prelua interimatul acestui mandat vor trăi bucuria unor realizări şi mai mari. Pentru că ele sunt necesare şi pentru că ele sunt posibile. Până atunci, le mulţumesc din suflet tuturor angajaţilor magistralei”, a scris Topală.

Potrivit acestuia, atunci când a venit la conducerea CFM în 2015, întreprinderea avea datorii de 96,8 milioane de lei, în timp ce astăzi angajații își primesc salariile la zi.

„Volumul creditelor nerambursate era de 207 milioane de lei, iar actualmente acestea constituie 134,619 milioane de lei. La data respectivă, magistrala avea impozite neachitate în sumă de 19,693 de milioane de lei, acum acestea fiind achitate în totalitate. Direcţia financiară raporta datorii faţă de agenţii economici în sumă de 128,618 milioane de lei, datorii care actualmente se află în plin proces de stingere. Întreprinderea avea datorii pentru motorină în sumă de 83,907 de milioane de lei, acestea reducându-se acum la 37,33 de milioane de lei”, compară Topală.

Amintim că, recent, ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a acuzat conducerea CFM că ar fi perceput taxe ilegale de la agenții economici.

„La „Calea Ferată a Moldovei” se percepea de la 2-5 euro pentru fiecare tonă de marfă transportată. Anul trecut, prin intermediul CFM au fost transportate peste 10 milioane de tone. Astfel, vorbim despre 20 – 50 de milioane de dolari. Avem informații că din diferite scheme se acumulau lunar minimum 400 de milioane de lei”, a declarat ministrul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md