(doc) Fost candidat la funcția de judecător la CC cere anularea rezultatelor concursurilor. Scrisoarea adresată Parlamentului, Guvernului și CSM-ului

Mihai Corj, un fost candidat la funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea Guvernului, cere Parlamentului, Executivului și Consiliului Superior al Magistraturii anularea rezultatelor concursurilor, demararea unui nou concurs și crearea unei singure comisii ad-hoc pentru numirea celor 6 judecători la CC.

Foto: privesc.eu

Dânsul susține că aceste concursuri s-au desfășurat cu desconsiderarea statuărilor tezei adoua a art. 6 și a prevederilor art. 138 din Constituția Republicii Moldova.

Art.6 Separaţia şi colaborarea puterilor - „În Republica Moldova puterea legislativă, executivă şi judecătorească sunt separate şi colaborează în exercitarea prerogativelor ce le revin, potrivit prevederilor Constituţiei”

Art 138. Condiţiile pentru numire - „Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă o pregătire juridică superioară, o înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 15 ani în activitatea juridică, în învăţămîntul juridic sau în activitatea ştiinţifică”

„Așadar, în situația creată, când judecătorii constituționali au demisionat in corpore, cele trei ramuri ale puterii/reprezentanții acestora în temeiul prevederilor art. 136 alin. (2) coroborate cu teza a doua a art. 6 din Constituția Republicii Moldova urmau/urmează să se ghideze de principiul constituțional al colaborării puterilor în exercitarea prerogativelor ce le revin, statuat expres la art. 6 din Constituție. Prin urmare, trebuia/trebuie creată o singură comisie ad-hoc pentru numirea celor 6 judecători la Curtea Constituțională. Deci CSM împreună cu Guvernul și Parlamentul urmau/urmează să-și delege reprezentanții săi în comisie, care include/a membrii CSM și cu respectarea principiului proporționalității: reprezentanții/membrii Parlamentului și Guvernului. Astfel, am fi avut/vom avea o singură comisie de concurs (prin urmare, decăde/a necesitatea candidatului de a depune actele la toate trei autorități) cu aceleași reguli pentru toți candidații la funcția de judecător la Curtea Constituțională”, se arată în scrisoare.

Amintim că la data de 26 iunie, membrii Curții Constituționale au demisionat in coprore.

Astfel, Liuba Șova, Eduard Serbenco, Vladimir Grosu și Nicolae Roșca sunt candidații desemnați în urma concursului organizat de Executiv pentru ocuparea funcției de judecător la Curtea Constituțională.

Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu sunt candidații desemnați de Parlament, iar Ababei Eduard și Țurcan Serghei sunt persoanele desemnate de CSM.

Candidaturile desemnate urmează să fie aprobate de Parlament.


Pub