Partenerul european al Loteriei Naționale a Moldovei: Efectul câștigurilor la loterie este că oamenii care le-au obținut nu se mai gândesc să plece din țară

Potrivit lui Plamen Milanov, directorul general al NGM Company, partenerul european al Loteriei Naționale a Moldovei, unul dintre efectele câștigurilor la loterie este că oamenii care le-au obținut nu se mai gândesc să plece din țară și, dimpotrivă, caută modalități de a-și aduce familiile acasă. Declarația a fost la o emisiune TV, scrie bizlaw.md.

Foto: mold-street.com

„De 8 luni, de când există acest proiect, cel puțin 200 de oameni au câștigat premii mari și deja nu se gândesc să caute căi de a pleca din Moldova. Dimpotrivă, ei se gândesc acum la modul în care să se aranjeze mai bine în Moldova și să aducă membrii familiilor acasă”, a spus Plamen Milanov.

Potrivit lui Plamen Milanov, planurile autorităților de a impozita câștigurile vor duce, inevitabil, la pierderea încrederii în stat, dar și a diminuării veniturilor bugetare, nu la creșterea lor.

”Din practica normală, atunci când se vizează impozitarea unui anumit venit, întotdeauna se ia în considerare și costurile, investițiile făcute de cetăețni pentru obținerea acestui venit. Un exemplu – un om a câștigat 50 de mii de lei la loterie, iar pentru aceasta a cumpărat destul de activ, multe bilete. Putem vedea o situație când cetățeanul a cheltuit 50 de mii de lei, a câștigat 50 de mii de lei și, de facto, este la zero. Dacă proiectul dat va fi aprobat, pe lângă faptul că a ieșit la zero, va fi obligat să plătească 12% din cele 50 de mii pe care i-a câștigat. La modul real, va ieși în pierdere la loteria de stat”, a relatat reprezentantul investitorului european.

Recent, Guvernul a aprobatun proiect de lege prin care persoanele care vor câştiga bani la loterie sau la pariuri sportive vor plăti impozite pe venitul ce depășește 240 de lei. Impozitarea se va aplica din 1 septembrie curent.

În prezent, persoanele care obţin venituri în urma participării la loto nu plătesc impozite.


Pub