(doc) Comisia de anchetă privind frauda bancară solicită pornirea urmăririi penale pe numele lui Leancă, Drăguțanu, Candu și Arapu. De ce sunt acuzați

Comisia parlamentară pentru investigarea fraudei bancare cere Procuraturii Generale și Ministerului Afacerilor Interne pornirea urmăririi penale pe numele ex-premierului, Iurie Leancă, fostului guvernator, Dorin Drăguțanu, ex-președintelui Parlamentului și actualului deputat PD, Andrian Candu și ex-ministrului Finanțelor, Anatol Arapu. Potrivit președintelui Comisiei, conducerea Guvernului și a Băncii Naționale au acționat cu neglijență crasă în serviciu, neasigurănd imediat după acordarea garanților de stat, din 2014-2015, control asupra BEM, Unibanc și Banca Socială. „Cele trei bănci au activat fără a dispune de o administrare specială de stat și au sustras sume colosale de bani din sistemul bancar al RM”, spune Alexandru Slusari.

Foto: UNIMEDIA

„Comisia de Anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bacar a constatat că, după ce Guvernul RM a decis acordarea garanțiilor de stat pentru creditele de urgenţă acordate de Banca Naţională a Moldovei în valoare de 9,5 mlrd lei, cele trei bănci au activat fără a dispune de o administrare specială de stat și au sustras sume colosale de bani din sistemul bancar al Republicii Moldova.

Reamintim că garanțiile de stat ulterior au fost transformate în datoria de stat și pusă pe umeri ai cetățenilor cu dobânda de 5 %”, a conchis Slusari.

Alexandr Slusari / Sursa:fb
Alexandr Slusari / Sursa:fb
Alexandr Slusari / Sursa:fb
Alexandr Slusari / Sursa:fb
Alexandr Slusari / Sursa:fb

Deocamdată, Iurie Leancă, Dorin Drăguțanu, Andrian Candu și Anatol Arapu nu au venit cu o reacție.

Amintim că la data de 25 iulie, Comisia parlamenatră de anchetă a decis să înainteze la Procuratura Generală primul demers privind deschiderea unui dosar penal pe acțiunile/inacțiunile mai multor persoane de demnitate publică, inclusiv pe numele fostul prim-ministru Iurie Leancă, pentru punerea în aplicare de către aceștia a procesului de deposedare a statului de pachetul de control la Banca de Economii.


Pub