Mai mulți judecători riscă amenzi contravenționale. Declarațiile de avere ale tuturor magistraților, verificate de ANI

Anticoruptie.md
13/08/2019
Foto-simbol: cotidianul.ro

Opt judecători, care au completat tardiv declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2018, riscă amenzi contravenționale. Anunțul a fost făcut de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), care a verificat declarațiile a circa 400 de judecători. Mărimea amenzii aplicate urmează să fie stabilită de instanța de judecată și variază între 30 și 60 de unități convenționale (între 1.500 și 3.000 de lei), se arată într-un comunicat al ANI. 

„În urma verificărilor prealabile, inspectorii s-au autosesizat în 24 de cazuri, fiind inițiate șase controale aprofundate ale averilor și intereselor personale. Analiza celor aproximativ 400 de declarații ale judecătorilor pentru anul precedent a arătat că deși la capitolul formă și conținut acestea corespund cerințelor, un neajuns important este legislația permisivă. Conform prevederilor legale, în declarație se indică valoarea contractuală a bunului, care este adesea diminuată semnificativ în raport cu valoarea reală sau de piață”, menționează sursa citată.

Potrivit ANI, „aceste observații ale inspectorilor de integritate vor sta la baza propunerilor de modificare a legislației în ceea ce privește modul de declarare a valorii bunurilor, astfel încât să fie declarate cifre care corespund realității”.

Verificările au fost efectuate în baza dispoziţiei preşedintelui ANI din 21 mai 2019, care prevede controlul declaraţiilor de avere şi interese personale depuse de deputaţi, miniştri, judecători, procurori. 

În prezent, prin sistemul aleatoriu, inspectorilor le-au fost repartizate spre verificare peste 700 de declarații anuale de avere și interese ale procurorilor.

Anticoruptie.md
13/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii