‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVeaceslav Ioniță: Problema numărul unu a fermierilor nu este producția agricolă, dar dificultățile enorme...

Veaceslav Ioniță: Problema numărul unu a fermierilor nu este producția agricolă, dar dificultățile enorme la export

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În ultimul an, exporturile Republicii Moldova s-au plafonat la nivelul de 2750 de milioane de dolari, creșterea înregistrată fiind de 0%. Opinia aparține economistului IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță care, într-o postare pe blogul personal precizează că, după criza din 2014, creșterea exporturilor a fost asigurată de 5 ramuri de bază, transmite IPN.

Pentru a fi asigurată o creștere a exporturilor, Veaceslav Ioniță are două recomandări care, în opinia lui, ar trebui implementate urgent de autorități. În primul rând, economistul consideră că trebuie deblocate și demonopolizate exporturilor de grăunțoase.

„În opinia mea, cel mai mare potențial de creștere a exporturilor moldovenești o are producția de cereale și oleaginoase, însă obstacolul de bază este capacitatea redusă de export. Problema numărul unu a fermierilor nu este producția agricolă, dar dificultățile enorme la export”, scrie economistul.

Un al doilea pas necesar, în opinia economistului, este consolidarea Zonelor Economice Libere în atragerea investițiilor străine în industrie.

„În opt ani, investițiile în industrie prin Zonele Libere au fost de 280 de milioane de dolari, s-au creat peste 18 mii locuri de muncă. Or, în prezent ZEL-urile asigură 11% din totalul exporturilor moldovenești”, scrie economistul.

Veaceslav Ioniță consideră că ZEL-urile trebuie să devină un centru de inovare și dezvoltare industrială și este oportună comasarea lor care va duce la creșterea potențialului de atragere a investițiilor.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›