Actualitate

Victimele accidentului nuclear din Rusia, „eroi naţionali”. Ce armă atomică ar fi testat

Anunţul privind decorarea celor 5 victime ale misteriosului incident a fost făcut chiar de Valentin Kostiukov, directorul centrului de cercetări din Sarov unde lucrau, scrie TASS. „Este o pierdere tristă pentru acest centru şi pentru Rosatom. Cercetătorii sunt acum eroi naţionali. Erau elita acestui centru federal şi uneori făceau teste în condiţii extrem de dificile”, a spus Kostiukov, care a precizat pentru prima dată şi identităţile victimelor.

Cei cinci cercetători au murit joi în urma unui indident nuclear petrecut în cursul unui test eşuat cu rachetă efectuat pe platforma Nionoksa, din apropiere oraşului Severodvinsk (în nordul Rusiei).

Agenţia nucleară rusă Rosatom a recunoscut abia duminică că au fost făcute teste cu rachetă pe platforma Nionoksa din apropiere de Severodvinsk şi în urma acestora a avut loc o explozie. “Mai mulţi membri ai echipei de testare au fost aruncaţi în mare şi sperăm să îi găsim în viaţă. Moartea a 5 angajaţi Rosatom legată de activitatea lor privind o sursă de energie bazată pe izotopi radioactivi a fost anunţată ulterior. A fost un concurs de factori care are adesea loc când se testează noi tehnologii”, au declarat oficialii citaţi de TASS.

Inițial, ministerul rus al Apărării precizase că două persoane au murit și alte șase au fost rănite după o explozie în timpul testării unui “motor de rachetă cu combustibil lichid”, pe 8 august.

Sâmbătă, însă, agenția rusă pentru domeniul nuclear, „Rosatom”, a afirmat că cinci persoane au murit. Experții americani, citați de agențiile de presă, supectează că rușii ar fi testat, de fapt, o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară, pentru că explozia unei rachete cu combustibil lichid nu ar fi condus la emiterea de radiații.

Iar presa de la Moscova a lansat ipoteza că la poligonul Nionoksa din Marea Albă ar fi fost testată racheta Zircon, o armă ţinută secretă ani de zile şi despre care Vladimir Putin afirma recent că poate accelera până la Mach 9, ceea ce o face imposibil de interceptat, şi poate distruge ţinte terestre sau navale la o distanţă de 1.000 de kilometri.


 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *