Din cauza problemelor economice, China taie cu 80% investiţiile în Europa

Investiţiile chineze în Europa au scăzut cu 80% în primul semestru din 2019, comparativ cu perioada similară din 2018, din cauza escaladării tensiunilor comerciale, care au dus la încetinirea economiei chineze, conform studiului semianual publicat luni de compania de consultanţă Ernst & Young (EY), transmite DPA, citat de Agerpres.

Foto: Getty

În primele şase luni din 2019, China a investit 2,4 miliarde de dolari în companiile din Europa, inclusiv 81 de achiziţii şi cumpărări de acţiuni, dar majoritatea au fost tranzacţii de dimensiuni reduse, apreciază EY.

Statul asiatic nu a făcut achiziţii în Germania în perioada ianuarie-iunie 2019 şi a investit doar 505 milioane de dolari în firmele germane. În 2018, China a investit zece miliarde de dolari în cea mai mare economie din UE.

În ultimele decenii, Germania s-a apropiat din ce în ce mai mult de China, din punct de vedere economic. Statul asiatic este acum cel mai mare partener comercial al Germaniei, volumul total al comerţului bilateral ajungând la aproximativ 186,6 miliarde de euro (230 miliarde de dolari) în 2017, conform datelor Guvernului german.

În Germania au sporit temerile că în urma achiziţiilor statul chinez obţine prea mult acces la tehnologiile cheie.

Preluarea, în 2016, a producătorului german de roboţi Kuka de către firma chineză Midea a dat naştere la îngrijorări că statul chinez dobândeşte acces la tehnologii de vârf, dar, în acelaşi timp, îşi protejează propriile firme de preluarea de către companii străine.

Ca rezultat, în decembrie Germania a înăsprit legislaţia privind preluarea de acţiuni în unele firme locale de către companiile străine. Măsura va permite Guvernului de la Berlin să blocheze preluarea unor companii dacă există riscul ca expertiza (know-how) să ajungă peste hotare şi să intervină în cazul în care un cumpărător acumulează o participaţie de 10%.

Înăsprirea regulilor privind investiţiile străine în companiile de importanţă strategică vine pe fondul apetitului Chinei pentru companiile germane, apreciază analiştii. Aceştia adaugă că ar putea fi modificate reglementările privind comerţul extern pentru ca statul să se asigure că tehnologiile cheie rămân în posesia germanilor.


Pub