Consiliul pentru Prevenirea Torturii riscă să fie lichidat din lipsa unei „comunicări stabile și clare” cu Oficiul Avocatului Poporului. Mesajul publicat de CpPT

Cinci reprezentanții ai societății civile din cadrul Consiliului pentru Prevenirea Torturii (CpPT) condamnă inițiativa Ministerului Justiției și a Avocatului Poporului de a lichida Consiliul CpPT în calitate de Mecanism Național pentru Prevenirea Torturii. Printr-un mesaj pe facebook, CpPT se plânge că deja de peste doi ani Consiliul este lipsit de o comunicare „stabilă și clară” cu Oficiul Avocatului Poporului.

Foto: irp.md

În trei ani de activitate, Consiliul a reușit să desfășoare 75 de vizite, în toate tipurile de detenție, să elaboreze și transmită autorităților peste 50 de rapoarte care au cuprins peste 1000 de constatări și peste 700 de recomandări sistemice expediate în adresa instituţiilor vizate, precum și fără excepție transmise toate către Oficiul Avocatului Poporului pentru a fi plasate public.

„Activitatea Consiliului este înalt apreciată de societatea civilă, avocați, activiști civici. Avocații în cazuri particulare, în baza rapoartelor cu constatări sistemice a CpPT, au reușit prevenirea detenției în locurile nepotrivite din perspectiva neadmiterii relelor tratamente. Rapoartele Consiliului traduse în limba engleză au fost prezentate instanțelor internaționale, precum și au stat la baza a cel puțin 7 cauze de câștig în fața CtEDO”, se arată în mesjaul publicat de CpPT.

Potrivit CpPT, Consiliul riscă să fie lichidat din lipsa unei „comunicări stabile și clare” dintre cei 5 membrii ai societății civile și Avocatul Poporului și Oficiul Avocatului Poporului.

„În majoritatea cazurilor a fost invocat argumentul independenței Avocatului Poporului, și dependenței Oficiului doar față de Avocatul Poporului, dar nu și față de Consiliu, chiar dacă Consiliul activează pe lângă Oficiul Avocatului Poporului, iar Avocații Poporului sunt membrii acestui Consiliu.

Aceste deficiențe/lipsa unei comunicări stabile și clare, precum și formula de rezolvare a acestora au fost denunţate de nenumărate ori de către cei 5 membrii ai societății civile, începând cu luna februarie 2017. Cu toate acestea, Avocatul Poporului și Oficiul Avocatului Poporului nu au dat curs acestor solicitări în modul în care ar fi putut eliminate colegial, astfel ca Consiliul/Mecanismul să funcționeze pe deplin, fără a afecta independența Avocatului Poporului, în lumina Principiilor de la Paris”, mai susține CpPT.

În acest sens, membrii societății civile din cadrul CpPT condamnă o astfel de atitudine și excluderea membrilor Consiliului din partea societății civile, de la oportunitatea de a discuta la faza inițială inițiativa elaborată de Avocatului Poporului de lichidare a Consiliului pentru Prevenirea Torturii.

Consiliul este compus din 7 membrii, Avocatul Poporului: Avocatul Poporului pentru drepturile copilului şi 5 membri ai societății civile – aleşi prin concurs public în 2016.


Pub