06:34:08 20.04.2024
Stiri

FOTO // O nouă FEDERAȚIE sportivă în R. Moldova. Organizatorii au desfășurat un seminar demonstrativ de arte marțiale filipineze, care e menit să impulsioneze dezvoltarea luptelor tradiționale filipineze

Sport 12.08.2019 11:18 Vizualizări2333 Autor: Ziarul National
FOTO // O nouă FEDERAȚIE sportivă în R. Moldova. Organizatorii au desfășurat un seminar demonstrativ de arte marțiale filipineze, care e menit să impulsioneze dezvoltarea luptelor tradiționale filipineze


Un seminar demonstrativ de arte marțiale filipineze a avut loc pe 10 august curent în Sala de sport a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport. Evenimentul a fost precedat de o conferință de presă cu participarea unor specialiști redutabili în domeniu, care au vorbit despre acest gen de luptă orientală, puțin cunoscut la noi în țară, însă înregistrat de curând în mod oficial, prin crearea Federației naționale de profil.

Președintele Federației de Arte Marțiale Filipineze „Eskrima, Kali, Arnis” din R. Moldova, Igor Iuzefovici, vicepreședinte World Taekwondo Europe WTE și conducătorul forului național de Taekwondo WT (versiunea olimpică), a menționat că acest sistem de lupte tradiționale are o vechime de peste 300 de ani și poartă un caracter cu precădere defensiv, fiind util pentru toate categoriile de vârstă.

Prezent la eveniment, Aleksandr Shlychkov, președinte al Federației de Arte Marțiale Filipineze „Eskrima, Kali, Arnis” din Rusia și fondatorul Centrului de studiere a practicării luptelor în țările din Asia de Sud-Est „Golden Triangle”, a relatat despre apariția și istoricul acestor lupte orientale. El a subliniat că Eskrima, Kali, Arnis este un sistem de arte marțiale tradiționale, constituit în Filipine, cu aplicarea unor tehnici ce utilizează bastoane de diferite dimensiuni, cuțite, precum și procedee de apărare împotriva atacurilor cu folosirea armelor albe. Apariția acestei lupte a fost generată de mișcarea de rezistență a poporului filipinez împotriva colonizării spaniole.

În prezent, procedee împrumutate din aceste arte marțiale sunt utilizate de structurile de forță din Filipine. De asemenea, sursa citată a specificat că Federația filipineză de profil a înaintat o cerere de aderare la programul olimpic.

La rândul său, Valentin Conev, director executiv al Federației de Arte Marțiale Filipineze „Eskrima, Kali, Arnis” din R. Moldova, a declarat că perioada de pregătire în vederea creării forului respectiv în țara noastră a durat aproximativ un an de zile. „Am vizionat mai multe filme documentare despre dezvoltarea acestei lupte în Filipine și am rămas profund impresionați de specificul și filosofia acesteia. De asemenea, am invitat un specialist filipinez de forță în domeniu, care va demonstra un master-class în cadrul seminarului tematic Tehnici de apărare în lupta corp la corp contra unui atac cu aplicarea armelor albe”. Este vorba de Bob Rodriguez, tuhon al Școlii Filipineze Pekiti Tirsia Kali, membru al Consiliului Federației Filipineze Eskrima, Kali, Arnis (PEKAF)”, a relatat Valentin Conev.

„Este o îndeletnicire utilă și accesibilă tuturor categoriilor de vârstă, de la copii până la persoane în etate. Aici este importantă nu atât forța brută, cât tehnica însușirii și aplicării procedeelor”, a subliniat Bob Rodriguez.

Apoi urmă seminarul propriu-zis, în cadrul căruia un grup alcătuit din circa 10 persoane a avut ocazia să exerseze diferite tehnici de apărare: folosirea în luptă a unui baston, a două bastoane sau a bastonului împotriva cuțitului (la o distanță între corpurile luptătorilor determinată în special de lungimea bastoanelor); familiarizarea cu procedee ce includ utilizarea în lupta corp la corp (distanță medie) a cuțitelor; lupta corp la corp fără utilizarea armelor, dar și dezarmarea adversarului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md