13:03:52 19.04.2024
Stiri

Bugetul de stat va fi COMPLETAT în acest an cu 20 de milioane de lei grație Loteriei Naționale a Moldovei. Partenerul privat al LNM infirmă că loteria nu este IMPOZITATĂ: „Este un venit suplimentar pe care statul niciodată nu a contat”

Economie 12.08.2019 17:42 Vizualizări1885 Autor: Ziarul National
Bugetul de stat va fi COMPLETAT în acest an cu 20 de milioane de lei grație Loteriei Naționale a Moldovei. Partenerul privat al LNM infirmă că loteria nu este IMPOZITATĂ: „Este un venit suplimentar pe care statul niciodată nu a contat” zdg.md


„În ultimii 10 ani, loteria, în forma în care ea există acum, a lipsit cu desăvârșire, ceea ce înseamnă că orice profit pe care îl va aduce acest proiect statului reprezintă un venit suplimentar, pe care statul niciodată nu a contat. Dacă e să ne referim la cifre, din calculele noastre rezultă că, doar în acest an, bugetul de stat va fi completat cu peste 20 de milioane de lei. Și aici vreau să vin cu o precizare. Anumite voci spun că loteria nu este impozitată, ceea ce nu corespunde adevărului”, a declarat directorul general al NGM Company, Plamen Milanov, partenerul european al Loteriei Naționale a Moldovei (LNM), la o emisiune TV, transmite bizlaw.md.

Potrivit lui Milanov, în primul rând statul are o parte din profit din această loterie, care reprezintă astfel un impozit. „Într-al doilea rând, impozite plătește și partenerul privat care administrează loteria, ca orice agent economic. Suplimentar, impozite plătesc și toți distribuitorii de bilete. Ei achită impozitul pentru câștig și, la fel, TVA, care rămâne sub formă unui venit suplimentar la stat”, a dat detalii directorul NGM Company.

Sursa citată spune că planurile autorităților de a impozita câștigurile vor duce, inevitabil, la pierderea încrederii în stat, dar și la diminuarea veniturilor bugetare, nu la creșterea lor. Plamen Milanov a venit și cu exemple care demonstrează că inițiativa legislativă trebuie să fie revăzută.

„Din practica normală, atunci când se vizează impozitarea unui anumit venit, întotdeauna se ia în considerare și costurile, investițiile făcute de cetățeni pentru obținerea acestui venit.Să vă dau un exemplu: un om a câștigat 50 de mii de lei la loterie, iar pentru aceasta a cumpărat destul de activ, multe bilete. Putem vedea o situație când cetățeanul a cheltuit 50 de mii de lei, a câștigat 50 de mii de lei și, de facto, este la zero. Dacă proiectul dat va fi aprobat, pe lângă faptul că a ieșit la zero, va fi obligat să plătească 12% din cele 50 de mii pe care i-a câștigat. La modul real, va ieși în pierdere la loteria de stat”, a relatat reprezentantul investitorului european.

Acesta s-a referit și la alte aspecte care nu sunt explicate de către autorii proiectului. „Nu este clar mecanismul prin care statul planifică să impoziteze persoanele fizice care au câștigat, de exemplu, o mașină. O altă situație elementară – un om care nu are niciun fel de alte venituri câștigă un automobil, se adresează loteriei, adică statului, ca să-și revendice premiul, iar statul îi spune: „ne cerem scuze, dar înainte ca să obții mașina, trebuie să plătești impozitul”, a continuat Plamen Milanov.

Acesta a mai spus că unul dintre efectele câștigurilor la loterie este că oamenii care le-au obținut nu se mai gândesc să plece din R. Moldova și, dimpotrivă, caută modalități de a-și aduce familiile acasă. „De 8 luni, de când există acest proiect, cel puțin 200 de oameni au câștigat premii mari și deja nu se gândesc să caute căi de a pleca din Moldova. Dimpotrivă, ei se gândesc acum la modul în care să se aranjeze mai bine în Moldova și să aducă membrii familiilor acasă”, a subliniat Plamen Milanov.

Partenerul privat al LNM a mai spus că foarte mult speră că după eforturile de a iniția un dialog cu autorii proiectului de lege privind impozitarea câștigurilor de la loterie și pariuri sportive, deputații vor ține cont de argumentele Loteriei Naționale a Moldovei, care își dorește să fie un partener responsabil al statului.

Amintim că deputații Dumitru Alaiba și Radu Marian propun impozitarea câștigurilor din jocurile de noroc și anularea facilităților fiscale de care beneficiază întreprinderile din domeniul dat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md