image
Sursa foto: cotidianul.md

Iurie Leancă confirmă că a încercat să scoată din țară jumătate din banii pe care îi deține în bănci

Fostul viceprim-ministru Iurie Leancă, confirmă că a încercat să scoată din țară, la începutul lunii august curent, 50.000 de euro, folosindu-se de pașaportul diplomatic pe care îl deține pentru tot restul vieții. Acesta menționează că suma este inclusă și în declarația de avere.

Conform legii în vigoare, dețin pașaport diplomatic pe viață. Am fost la bancă și am scos din contul meu bani. Am anunțat bancă că urmează să scot acești bani în România, deoarece am nevoie de acești bani acolo. Sunt bani declarați în toate declarațiile pe venit. Banca mi-a spus că extrasul din cont este suficient pentru a scoate banii din Republica Moldova. Știind că suma este mai mare de 10.000 de euro, am solicitat responsabilului vamal să-mi dea declarație pe care trebuia să o completez. Responsabilul vamal a spus că mai este nevoie de autorizare”, a declarat Leancă pentru protv.md.

După cum este indicat în declarația de avere și interese personale pentru anul 2018, Iurie Leancă deține mai multe depozite bancare în valoare totală de aproape 115.400 de euro. Cele mai mari depozite pe care le deține sunt de 23.950 de euro, 23.071 de euro și 61.900 de euro.

Potrivit unor surse citate de Cotidianul.md, la 1 august curent, în jurul orei 1:10 minute, Leancă a încercat să treacă frontiera de stat prin punctul vamal Sculeni, pe pista diplomatică, cu un automobil la volanul căruia se afla chiar el, cu 50.000 de euro, fostul premier a spus ca a scos banii de pe conturile sale și că are nevoie de ei în România.

Întrucât legislația în vigoare stipulează că persoanele fizice au dreptul să scoată din Republica Moldova sume bănești în numerar valoarea cărora nu depășește 10.000 de euro, ex-premierului i s-a solicitat să prezinte acte suplimentare care i-ar permite să scoată acești bani din țară, însă nu a putut să prezinte acte suplimentare. Astfel, acesta a făcut cale întoarsă de la vamă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: