Guvernul a anulat amnistia fiscală, care a fost promovată de guvernarea precedentă

Crina Dumitriu
10/08/2019

Executivul a anulat, vineri, vestita lege promovată de guvernarea precedentă privind amnistia fiscală. La pachet cu anularea amnistiei fiscale s-a votat și eliminarea scutirii pentru venitul estimat prin metode indirecte. Pachetul de măsuri fiscale, inclusiv proiectul legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală, a fost aprobat anul trecut de deputații PD și PPEM și ulterior promulgat de președintele Igor Dodon și a atras imediat critici dure din partea UE, SUA, FMI, dar și a Băncii Mondiale.

Legea privind declararea voluntară prevedea că persoanele fizice puteau declara voluntar bunurile nedeclarate, să indice sursa venitului și să achite o taxă de 3% din valoarea bunurilor liberalizate până la 10 decembrie 2018. 

Măsura aprobată de Guvern vine să contracareze practica frauduloasă aplicată de către contribuabili în cadrul controalelor fiscale efectuate prin metode și surse indirecte cu scopul de a diminua venitul impozabil estimat de către Serviciul Fiscal de Stat. Proiectul de document  propune modificarea art.16 din Legea nr. 180/2018 în vederea anulării interdicției de control fiscal efectuat asupra agenților economici pentru perioada de până la 1 ianuarie 2018. Această măsură a fost promovată în contextul amnistiei fiscale și va fi abrogată.

Referitor la impozitare, autorii proiectului au menționat că Inspectoratul Fiscal de Stat va aplica metode indirecte de estimare a veniturilor impozabile doar cetățenilor a căror venituri impozabile estimate și venituri impozabile obținute și/sau declarate de persoana fizică indică o diferență mai mare cu 300 mii lei. 

În cazul în care venitul estimat prin metode și surse indirecte depășește suma declarată cu mai puțin de 500 mii lei, acesta este scutit de obligații fiscale. În ultima perioadă de timp, persoanele fizice cetățeni ai Republicii Moldova identificați ca subiecți ai estimării obligațiilor fiscale prin metode și surse indirecte, pentru a diminua venitul impozabil estimat de către Serviciul Fiscal de Stat, prezintă în cadrul controlului fiscal mai multe contracte de împrumut de la persoanele fizice cu sume de 500 mii lei, fără ca să existe de facto tranzacția. Împrumuturile sunt documentate cu sume de 500 mii lei, dat fiind faptul că prevederile art. 2266 alin. (6) din Codul fiscal stabilesc că în cazul în care la o persoană se va efectua control fiscal prin metode și surse indirecte, venitul acestuia se va diminua cu suma de 500 mii lei, respectiv persoanelor care acceptă documentarea acestor tranzacții fictive de acordare a împrumuturilor nu li se generează nici o obligație fiscală, chiar dacă ei în realitate nici nu au dispus de aceste sume.

Pachetul de măsuri fiscale, inclusiv proiectul legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală, a fost aprobat anul trecut de deputații PD și PPEM și ulterior promulgat de președintele Igor Dodon. Legea privind declararea voluntară prevedea că persoanele fizice puteau declara voluntar bunurile nedeclarate, să indice sursa venitului și să achite o taxă de 3% din valoarea bunurilor liberalizate până la 10 decembrie 2018. Legea a atras imediat critici dure din partea UE, SUA, FMI, dar și a Băncii Mondiale, care au atenţionat că aceste iniţiative pot submina angajamentul guvernului de a lupta cu corupţia şi alte angajamente pe care le are Moldova cu instituţiile financiare şi că se pot solda cu „riscuri fiscale semnificative”.

Centrul de Investigații  Jurnalistice a realizat o amplă anchetă pe marginea moratoriului asupra controalelor demarat de Executivul condus de Pavel Filip în 2016, care nu a fost altceva decât pregătirea terenului pentru amnistia fiscală care a urmat în 2017.    

 

Crina Dumitriu
10/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii