Maia Sandu anunță crearea în cadrul Executivului a unui birou de luptă cu corupția și reformă a justiției

Cornelia Cozonac
10/08/2019

Executivul de la Chișinău va crea, în regim de urgență, un birou de luptă cu corupţia şi reforma justiţiei. Despre aceasta a anunțat vineri seara, într-un briefing, prim-ministra Maia Sandu. Structura dată a fost anunțată chiar din primele zile ale mandatului noului guvern, dar încă nu a fost creată.

„Săptămâna viitoare vom discuta în ședința Guvernului crearea de urgență a Biroului de combatere a corupției și reformă a justiției pe lângă Prim-ministru, care va include, alături de reprezentanți ai societății civile și experți internaționali, conducători ai tututor instituțiilor responsabile de domeniul anticorupție și de reforma justiției”, a declarat Maia Sandu.  

Șefa Cabinetului de Miniștri și-a argumentat inițiativa prin faptul că „Guvernul răspunde în fața cetățenilor și își asumă responsabilități enorme, în timp ce procurorii și judecătorii, conducerea ANI, alții ca ei își bat joc de justiție și fac imposibilă dezvoltarea Republicii Moldova în alte domenii”. „Cetățenii cer de la Guvern realizări, nu de la șeful ANI sau de la președintele CSP-ului sau de la judecătorul de la Cahul. De aceea, Guvernul va avea un cuvânt greu de spus în curățarea sistemului și alegerea noului procuror general. Vom insista pe comisii de evaluare externă, cu implicarea experților străini, începând cu cel mai înalt nivel al sistemului judecătoresc și al organelor procuraturii”,a  declarat Maia Sandu. 

Biroul anticorupție de pe lângă guvern va invita şi experţi din străinătate, pentru a lua decizii pe justiţie, inclusiv pentru a determina organizarea unui concurs extern pentru selectarea noului procuror general, nu aşa cum prevede legislaţia actuală, adică în interiorul Consiliului Procurorilor, despre care se crede că a rămas aservit în continuare oligarhului Vlad Plahotniuc.

 

Cornelia Cozonac
10/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii