image
Sursa foto: AP

De ce ne este frică de vorbitul în public și cum rezolvăm această problemă

De ce îți este frică de vorbitul în public și care este sfatul crucial pe care organizatorii TED îl oferă celor care au emoții înainte de prezentare.

Vorbitul în public este una dintre cele mai întâlnite frici în rândul tuturor oamenilor de pe glob. Mai mult, unora le este mai frică să vorbească pe o scenă, în fața unui public, decât de moarte.

Este o frică legitimă, cu care mulți oameni se confruntă. Pentru a trece peste asta există multe sfaturi. Unii recomandă să faci flotări înainte de prezentare, alții să meditezi sau să iei medicamente care să te relaxeze, dar cea mai bună strategie pare să fie mai simplă de atât.

Care este sfatul crucial al organizatorilor conferințelor TED pentru toți vorbitorii pe care-i găzduiește, peste tot în lume? „Toată lumea de aici este de partea ta”.

Funcționează pentru că adresează direct cauza principală a aceste frici, a disconfortului asociat cu vorbitul în public. O mare parte din anxietate este cauzată de faptul că-ți este frică că vei fi aspru judecat de către cei din public.

De ce ne este frică să vorbim în public?

Această frică pare a fi adânc înrădăcinată. „Experiența de a fi urmărit îndeaproape a fost intim legată de posibilitatea, foarte reală, a unui eveniment periculos, cum ar fi urmărirea de un inamic sau de un animal”, scrie Lisa Wentz în cartea Grace Under Pressure: A Masterclass in Public Speaking.

De multe ori, vorbitorii spun „urăsc senzacția de a avea atâția ochi asupra mea”. Frica face parte din mecanismul de tip „fight or flight”, pe care l-am moștenit de la strămoșii noștri.

În cazul de față, o prezentare nereușită nu aduce niciun beneficiu nimănui. Nu este doar jenant pentru vorbitor, ci și dezamăgitor pentru cei din public, care și-au dedicat din timp și atenție pentru a urmări acel vorbitor. Da, în acest caz, este foarte posibil ca publicul să vrea să ia parte la o prezentare foarte bună, însă asta nu se aplică în toate situațiile de vorbit în public.

Un alt mod prin care ai putea să treci mai ușor peste această experiență este să găsești câteva fețe simpatice în public și să faci prezentarea pentru acele persoane, scrie Playtech. Te concentrezi pe ei și totul o să fie mai ușor. Important este ca aceste pesoane să fie în diferite colțuri ale sălii deoarece nu vrei să ignori jumătate din audiență.

Noutăţile partenerilor

comentarii: