(video) Maia Sandu critică decizia CSP: „Nu a înțeles că perioada în care putea numi în funcția de procuror personaje corupte precum Harunjen, Popa, Bețișor, a trecut”

Prim-ministra Maia Sandu a venit cu critică la adresa Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), după ce acesta a anunțat concurs pentru funcția de procuror general, în pofida demersurilor făcute. Sandu anunță „curățarea” sistemului judecătoresc și anunță că Guvernul se va implica „serios” în alegerea noului procuror general.

Foto: UNIMEDIA

„CSP nu a înțeles că perioada în care putea numi în funcția de procuror personaje corupte precum Harunjen, Popa, Bețișor, a trecut. Acest Consiliu a arătat de nenumărate ori că se crede mai presus de orice lege și mai presus de interesul național. A fi instituție autonomă nu înseamnă a funcționa în afara regulilor și în afara interesului cetățenilor.

O țară întreagă cunoaște că problema de bază în justiție este faptul că nu avem o procuratură independentă, iar acțiunea de astăzi a CSP o demonstrează cu prisosință. Ce dorește acest consiliu, să arate că poate continua dezmățul? Vrea să ne spună că îi va sluji pe corupți în continuare, așa cum l-a slujit pe Plahotniuc? Pentru că acesta este mesajul pe care ni l-a transmis astăzi prin decizia lor. Prin această decizie, au demonstrat încă o dată că nu sunt capabili să facă reforme din interior”, a declarat prim-ministra.

Astfel, Maia Sandu a anunțat că săptămâna viitoare va fi discutată crearea de urgență a Biroului de combatere a corupției și reforma justiției pe lângă prim-ministrul R. Moldova. Sandu spune că biroul va include reprezentanți ai societății civile, experți internaționali, precum și conducători ai tuturor instituțiilor care țin de domeniul justiție și anticorupție.

„Guvernul răspunde în fața cetățenilor și își asumă responsabilități enorme, în timp ce procurorii și judecătorii, conducerea ANI, alții ca ei își bat joc de justiție și fac imposibilă dezvoltarea Republicii Moldova în alte domenii. Cetățenii cer de la Guvern realizări, nu de la șeful ANI sau de la președintele CSP-ului sau de la judecătorul de la Cahul. De aceea, Guvernul va avea un cuvânt greu de spus în curățarea sistemului și alegerea noului procuror general. Vom insista pe comisii de evaluare externă, cu implicarea experților străini, începând cu cel mai înalt nivel al sistemului judecătoresc și al organelor procuraturii. Vom insista pe un sistem riguros de selectare a următorului procuror general”, a mai spus Maia Sandu.

UNIMEDIA amintește că în cadrul ședinței de astăzi, CSP a luat decizia de a anunța concurs pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Asta după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a propus membrilor CSP să amâne demararea concursului, pe motiv că în examinare se află un proiect de lege privind schimbarea criteriile pe care trebuie să le întrunească candidatul la funcția de procuror general, iar după votarea proiectului în lectura a doua, concursul ar putea fi anulat.


Pub