Democrații cer procurorului general interimar să înceteze urmărirea penală pe faptul uzurpării puterii de stat: „PDM tratează acest dosar penal ca unul exclusiv politic”

Mai mulți deputați democrați și foști miniștri din Guvernul Filip îi cer procurorului general interimar, Dumitru Robu, să înceteze urmărirea penală pe faptul uzurpării puterii de stat. Printr-un comunicat de presă, PDM solicită lui Popa să anuleze ordonanța în acest sens emisă la data de 5 august, considerând-o ilegală.

Foto: UNIMEDIA

Plângerea a fost semnată de către fostul prim-ministru Pavel Filip, ex-ministrul MAI, Alexandru Jizdan, fosta ministă a Educației, Monica Babuc, și fostul ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Teritoriului, Nicolae Ciubuc.

„Sunt invocate un şir de motive de fapt şi de drept de ce ordonanţa lui Robu este ilegală şi trebuie anulată. Ca şi temei de drept al ilegalităţii deciziei de pornire a dosarului penal este şi faptul că Dumitru Robu putea să anuleze ordonanţa predecesorului procuror general, Igor Popa, care a refuzat iniţiarea dosarului penal în lipsa elementelor de infracţiune, doar în baza unei hotărâri a instanţei de judecată, lucru care nu a existat.

PDM tratează acest dosar penal ca unul exclusiv politic, intentat la indicaţia politicienilor de la guvernare cu scopul de a se răzbuna pe opoziţia democrată”, se arată într-un comunicat emis de democrați.

PDM / Sursa:PDM
PDM / Sursa:PDM

UNIMEDIA amintește că după ce inițial Procuratura Generală a refuzat pornirea urmăririi penale pe faptul uzurpării puterii de stat către fosta guvernare a Republicii Moldova în perioada 7 – 14 iunie 2019, la data de 5 august, a fost dispusă iniţierea unei cauze penale în acest sens.

Exercitarea urmăririi penale pe acest caz va fi efectuată de un grup de urmărire penală, formată din procurori, ofiţeri de urmărire penală şi ofiţeri de investigaţie din diferite subdiviziuni ale organelor de drept, iar Procuratura va informa despre evoluţia investigaţiilor pe acest caz.

UNIMEDIA amintește că la data de 25 iulie, Procuratura Generală a anunțat că a examinat denunţul lui Andrei Năstase, înregistrat la 20 iunie 2019 şi ca urmare, a emis ordonanţă de refuz în pornirea urmăririi penale pe motiv că nu există fapta infracţiunii de „uzurpare a puterii de stat”.

UNIMEDIA amintește că Andrei Năstase a expediat un denunț în adresa Procuraturii Generale ca urmare a acțiunilor întreprinse de judecătorii Curții Constituționale în perioada 7 iunie - 10 iunie curent. În denunț, Năstase solicita tragerea la răspundere a judecătorilor Curții Constituționale, ridicarea imunităţii parlamentare a lui Vladimir Plahotniuc precum și tragerea la răspundere a liderului PDM.


Pub