(video) Președinta CSP reacționează la criticile Maiei Sandu: „Legea e dură, dar e lege”

Președinta Consiliul Superior al Procurorilor reacționează la criticile Maiei Sandu. Consiliul s-a conformat și a demarat un concurs în baza legii în vigoare, spune Angela Motuzoc, deși ministra Justiției a anunțat că urmează să fie schimbate criteriile de alegere a procurorului general și a cerut amânarea concursului.

„Legea actuală spune că trebuie demarat concursul pentru desemnearea procurorului general. Consiliul s-a conformat și a demarat un concurs în baza legii în vigoare. Reiterez, legea este în vigoare. Consiliul se conduce doar după lege .Cum am spus și în ședință: „dura lex sed lex” (trad. „Legea e dură, dar e lege”. Cum ar fi credibil un Consiliu Superiorr al Procurorilor, dacă nu s-ar conduce după prevederile legale?”, a declarat Angela Motuzoc, care spune că nu a reușit să vadă briefingul susținut de prim-ministră.

Amintim că prim-ministra Maia Sandu a declarat că membrii CSP au sfidat legea și au decis demararea concursului pentru funcția de procuror general.

Maia Sandu a anunțat că săptămâna viitoare va fi discutată crearea de urgență a Biroului de combatere a corupției și reforma justiției pe lângă prim-ministrul R. Moldova. Sandu spune că biroul va include reprezentanți ai societății civile, experți internaționali, precum și conducători ai tuturor instituțiilor care țin de domeniul justiție și anticorupție.

În cadrul ședinței de astăzi, CSP a luat decizia de a anunța concurs pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Asta după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a propus membrilor CSP să amâne demararea concursului, pe motiv că în examinare se află un proiect de lege privind schimbarea criteriile pe care trebuie să le întrunească candidatul la funcția de procuror general, iar după votarea proiectului în lectura a doua, concursul ar putea fi anulat.


Pub