Scandalul insulinei: AMDM a retras STRIM din Nomenclatorul de stat

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a retras din Nomenclatorul de stat ambele forme ale produsului medicamentos STRIM. Numărul de reacții adverse raportate la AMDM a crescut, iar dinamica este în scădere. La ora actuală, sunt înregistrate 101 notificări, se arată într-un comunicat de presă.

Foto: simbol

„AMDM a continuat să monitorizeze activ semnalul de siguranță, efectuând vizite de lucru în teritoriu pentru a evalua detaliile și cauzalitatea notificărilor de reacții adverse survenite în urma administrării produsului STRIM. Activitățile de monitorizare vor continua, iar ședință comună cu Comisia de specialitate a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va fi stabilită în perioada imediat următoare”.

Amintim că la data de 6 august, Laboratorul pentru Controlul Calității Medicamentului a efectuat prelevarea a două serii de produs medicamentos STRIM, fiind efectuat controlul calității în conformitate cu cerințele specificației. Astfel, într-un comunicat de presă, AMED a anunțat că devieri de calitate nu au fost identificate.

Precizăm că secretarul de stat Boris Gîlca a declarat că din cauza licitații trucate, locuitorii Republicii Moldova care suferă de diabet zaharat primesc un preparat care le face numai rău, în loc să le aline durerea.

Licitația a fost câștigată de o companie care venea cu un preparat produs în Ucraina, biosimilarul insulinei. Firma respectivă a fost contractată de autorităţile de la Chișinău ca să livreze medicamentele pentru mai mult de 100 de mii de bolnavi de diabet.

Boris Gâlca spune că, după mai multe amânări, a semnat ordinul de introducere în tratamentul celor care suferă de diabet zaharat a noului preparat.

La rândul lor, medicii de familie din republică au fost obligați să distribuie acest preparat, care a avut însă consecințe negative asupra sănătății pacienților.

La data de 4 iulie, Centrul Național Anticorupție a deschis un dosar pentru a investiga modul în care s-a desfășurat achiziția pentru procurarea insulinei. Se întâmplă după ce în spațiul public au apărut informații precum că licitația de la sfârșitul anului trecut, organizată pentru achiziționarea insulinei, ar fi fost desfășurată cu încălcări, iar biosimilarul Strim, cumpărat de autorități, ar fi de calitate dubioasă.

La data de 26 iulie, procurorii şi reprezentanții Centrului Național Anticorupție au desfășurat percheziţii la biroul şefului Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate și la agentul economic care a câstigat licitatia privind achiziţionarea insulinelor.


Pub