(video) Ministra Finanțelor, Natalia Gavrilița, a venit cu mai multe argumente prin care a explicat de ce a fost nevoie majorarea TVA-ului în sectorul HORECA

Ministra Finanțelor, Natalia Gavrilița, a venit cu mai multe argumente prin care a explicat de ce a fost nevoie majorarea TVA-ului în sectorul HORECA

„Noi am făcut o analiză pe 480 de agenți economici și am văzut că din cauza că unii din ei procură cu TVA 20%, dar vând cu TVA 10%, eu au treceri în cont. Deși nu avem un mecanism prin care statul le restituie această sumă, dar este o datorie a statului pentru aceste întreprinderi. De când a fost redusă cota TVA, datoriile statului față de acești agenți economici. Acum revenim la o cotă standard, care sunt și în alte sectoare.

Dacă dorim să nu revenim la o economie de consum și să fie o economie care încurajează producerea, trebuie să ne gândim care ar duce la dezvoltarea țării. Această scutiri a fost oferită în contextul amnistiei fiscale și aceasta a fost văzută ca un cadou ca evaziune fiscală. Menirea acestei scutiri a fost scoaterea activitatea întreprinderilor în alb”.

Gavrilița spune că cei din HORECA sunt în drept de a petiționa, pentru că când se măresc impozitele fiecare este în drept să își exprime opinia. „Dar în aceste cazuri ar putea să iasă alte sectoare la proteste și să spună de ce nu ne dați și nouă scutiri de TVA la 10% și aici trebuie să avem o abordare, vom discuta o politică mai amplă. Noi trebuie să mergem spre revizuirea scutirilor și o fundamentare economică foarte judicioasă a scutirilor care sunt acordate”.


Pub