(video) Partea „întunecată” a tichetelor de masă. Ministra Finanțelor: „Angajatul are de câștigat pe termen scurt, dar are de pierdut pe termen lung, atunci când i se oferă tichete de masă în loc de creșteri salariale”

Ministra Finanțelor, Natalia Gavrilița, a venit cu mai multe argumente la segmentul impozitării tichetelor de masă. Astfel, din totalul sumei destinat tichetelor de masă, nu se va plăti impozitul de stat și asigurarea medicală, însă doar contribuțiile sociale, la capitolul care statul are un deficit de 2 miliarde de lei.

„Am avut consultări publice cu companiile care au intrat pe piața tichetelor de masă și compromisul la care am căzut de acord este să lăsăm în vigoare scutirile pentru impozitul pe venit și asigurările medicale, dar introducem contribuțiile sociale. Noi suntem îngrijorați de sustenabilitatea bugetului de asigurări sociale pe termen lung, unde avem în premieră un deficit de 2 miliarde lei, adică 2 miliarde de lei merg din bugetul de stat și din impozitele curente. Mai mult ca atât, noi vrem ca această formă de a plăti salariul să meargă pentru calcularea pensiei pentru persoanele care beneficiază de tichetele de masă. Acești bani nu se iau în considerare la calcularea pensiilor.

Gavrilița a declarat că angajatul are de câștigat pe termen scurt, dar are de pierdut pe termen lung, atunci când i se oferă tichete de masă în loc de creșteri salariale. „Contribuțiile sociale: angajatorul va plăti 18%, iar angajatul 6%”, a conchis Natalia Gavrilița.


Pub