Loteria Națională poate fi impozitată
Social 9 august 2019, 20:48 | 3292

Industria jocurilor de noroc ar putea fi lipsită de facilitățile fiscale. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat la Parlament de către deputatul Blocului ACUM, Dumitru Alaiba. El consideră că jocurile de noroc reprezentă un mijloc de spălare de bani, iar cei care controlează industria ar beneficia de condiții extrem de prielnice din punct de vedere financiar. Pentru a face claritate, deputatul a organizat dezbateri publice, la care i-a invitat și pe cei implicați nemijlocit în industria jocurilor de noroc.

Potrivit proiectului de lege, câștigurile mai mari de 240 de lei vor fi impozitate cu 12 la sută. Deputatul Alaiba argumentează că este incorect ca veniturile din salariu, din activitatea de producție sau prestarea serviciilor, de pildă, să fie impozitate, iar cele din jocurile de noroc - nu. Noile modificări ar urma să intre în vigoare din momentul publicării în Monitorul Oficial. Și asta pentru a acoperi, din banii impozitați, deficitul bugetar.

Pe de altă parte, administratorul firmei partenere a "Loteriei Naţionale a Moldovei” Plamen Milanov spune că scutirea de impozite este o practică internațională.

Milanov consideră că statul trebuie să facă diferență între cazinouri, care peste tot în lume sunt supuse impozitării, și jocurile de noroc, și pariurile, care sunt absolvite de impozit.

Milanov recunoaște că statul nu are de câștigat, dar nici de pierdut de pe urma acestei afaceri.

Directorul Loteriei Naționale Vlad Hâncu a prezentat sumele de bani, care ajung la bugetul public.

Amintim că acum mai bine de doi ani, Parlamentul a votat Legea cu privire la organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc, care instituie un monopol de stat în domeniu, cu excepția cazinourilor. Potrivit autorilor, deputați ai PD, licențierea cazinourilor urma să se facă mult mai dur, dar toate celelalte jocuri de noroc urmau să fie gestionate de stat prin intermediul Întreprinderii „Loteria Moldovei”. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie