(Video) // Maia Sandu a anunțat crearea unui „birou-anticorupție”, după decizia CSP

by D M
Distribuiti mai departe...

Supărată de decizia Consiliului Superior al Procurorilor de a anunța concurs pentru funcția de procuror general, prim-ministra Maia Sandu a declarat în cadrul unui briefing de presă despre crearea de urgență a Biroului de combatere a corupției și reformă a justiției.

„Decizia de astăzi a Consiliului Superior al Procurorilor de a organiza concurs pentru desemnarea unui nou procuror general, ignorând inițiativele și demersurile noastre de a schimba modalitatea de alegere a acestuia, reprezintă o sfidare a așteptărilor tuturor cetățenilor.

Au lansat acest concurs chiar dacă există atât un proiect de lege votat în prima lectură de Parlament prin care se schimbă procedura de alegere a Procurorului General, cât și mai multe demersuri referitoare la reforma profundă a procuraturii. Se pare că CSP așa și nu a înțeles că perioada în care puteau numi în calitate de procurori personaje corupte de genul Harunjen, Popa sau Bețișor a trecut”, a spus Maia Sandu.

Săptămâna viitoare va fi discutată, în ședința Guvernului, crearea de urgență a Biroului de combatere a corupției și reformă a justiției pe lângă Prim-ministru, care va include, alături de reprezentanți ai societății civile și experți internaționali, conducători ai tututor instituțiilor responsabile de domeniul anticorupție și de reforma justiției.

Președinta CSP, Angela Motuzoc, a declarat după ședința Consiliului că potrivit legii actuale trebuie demarat concursul pentru procurorul general.

„Consiliul a demarat un concurs în baza legii în vigoare. Consiliul se poate conduce doar după lege. Cum ar fi credibil un Consiliu Superior al Procurorilor, dacă nu s-ar conduce după rigorile legale?”, a comentat Angela Motuzoc.

 

Sursa: realitatea.md


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...