Cazul celor peste 50 de persoane, interceptate de către MAI: Au fost inițiate trei procese penale

Procuratura Generală a inițiat trei procese penale, după ce site-ul de investigații rise.md a publicat o listă de persoane, printre care jurnaliști, membrii ai Platformei DA și persoane din societatea civilă, au fost supuse interceptărilor telefonice.

Foto: rise.md

„Direcţia urmărire penală şi criminalistică a Procuraturii Generale a verificat legalitatea acţiunilor procesual-penale și efectuarea interceptărilor în trei cauze penale, instrumentate de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

Pornind de la dezideratele principiilor constituţionale privind garantarea inviolabilităţii vieţii private, care interzic culegerea, păstrarea şi folosirea în mod arbitrar a informaţiei despre viaţa privată a persoanelor, Procuratura Generală, în cadrul a trei procese penale, supune verificării legalitatea, temeinicia şi oportunitatea dispunerii, efectuării măsurilor speciale de investigaţii în cazurile expuse şi urmează să decidă asupra acţiunilor persoanelor responsabile, sub aspect penal”, se arată într-un comunicat de presă.

Amintim că la data de 26 iulie, Direcţia Nr.5 a Inspectoratului Naţional de investigaţii a fost desființată. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministrul de Interne, Andrei Năstase.

Potrivit lui Năstase, Direcția Nr. 5 era instrumentul de urmărire, interceptare și filare a celor care îndrăzneau să se opună bandei de infractori de la putere.

Precizăm că la data de 14 iunie, site-ul de investigații rise.md a publicat o listă de persoane care au fost interceptate de către forțele de ordine. Astfel, zeci de persoane, printre care jurnaliști, membrii ai Platformei DA și persoane din societatea civilă au fost supuse interceptărilor telefonice.


Pub