Președinții de raion din nordul republicii, membri ai PDM - proprietari a sute de terenuri agricole

Potrivit declarațiilor de avere pentru 2018, prezentate Autorității Naționale de Integritate, președinții raioanelor din nordul țării nu o duc rău. Unii chiar sunt adevărați latifundiari, deținând sute de terenuri agricole, deși încearcă să ascundă foarte multe despre prețul proprietăților și bunurilor deținute. Astfel, în declarațiile de avere și interese ale celor 11 președinți de raion din nordul republicii suma totală a terenurilor agricole trece puțin peste 5 milioane de lei, scrie nordnews.md.

Foto: nordnews.md
terenuri / Sursa:nordnews.md

Printre președinții care ar putea să se laude cu cele mai multe terenuri agricole este Ștefan Paniș, președintele raionului Florești, membru al Partidului PDM care deține terenuri în valoare de peste 1,5 milioane de lei. Amintim că în anul 2013, acestuia i-a fost intentat un dosar penal, deoarece nu a indicat în declarația de avere sute de terenuri și mijloace de transport.

Pe locul doi în acest top al latifundiarilor nordici se află președintele raionului Soroca, Ghenadie Muntean, liderul Organizaţiei Partidului Democrat din Soroca valoarea terenurilor căruia trece puțin peste 1,2 milioane de lei. Acesta deține 75,8589 ha de teren agricol.

Pe locul trei și patru s-au instalat președinții raioanelor Drochia, democratul Ion Dascăl și Ocnița, socialistul Vasile Romanciuc, valoarea terenurilor deținute de către aceștia este aproape acceași. Astfel, pământurile din proprietatea președintelui Ion Dascăl costă 867,987 de lei, iar cele ale președintelui Vasile Romanciuc – 823,153 de lei.

Pe poziția a cincea se situează președintele raionului Râșcani, Iurie Urzică cu 46,721 ha în proprietate, care valoarează 468,000 de lei. Iurie Urzică este președinte al raionului Râșcani din august 2015, atunci când a fost votat de șapte consilieri democrați, doi comuniști, un liberal și un socialist. În present, Iurie Urzică este și președintele organizației teritoriale Râșcani a PDM.

Democratul Iurii Garas, președintele raionului Edineț deține 9 loturi agricole, echivalentul a 11,1048 ha care valorează 185,788 de lei. Iurii Garas a fost reales în funcția de președinte de raion la 24 iulie 2015. Anterior el a fost consilier local în comuna Parcova și consilier raional la Edineț. În octombrie 2014, cu puțin timp înainte de ultimele alegeri locale, a fost ales președinte de raion. Asta după ce fostul președinte, democratul Viorel Albu, și-a dat demisia.

Mai multe detalii găsești AICI.


Pub