Deputatul Petru Frunze, gata să nu voteze aprobarea rezultatelor concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere: Ultimatum pentru Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului

Deputatul din Blocul ACUM, Pteru Frunze, susține că nu va vota aprobarea rezultatelor concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere, făcând referire la concursul în care Ruslan Flocea a fost numit la șefia CNA-ului, dacă Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului nu va „delega competențele de evaluare a candidaților unei comisii formată din societatea civilă independentă”.

Foto: UNIMEDIA

Reacția deputatului vine după ce președintele fracțiunii parlamenatre PSRM, Vlad Batrîncea, printr-o postare pe facebook, insistă pe semnarea de urgență, săptămîna viitoare, a unui acord politic între PSRM și blocul ACUM, unde vor fi trasate „cu maximă claritate obiectivele politicii interne și externe ale țării”.

„În contextul intenției colegilor deputați din PSRM pentru a afla care este numărul deputaților din Blocul ACUM care ar semna un nou acord politic pentru a continua deoligarhizarea statului. Rezultatul concursului pentru funcția de director CNA, a demonstrat diferența nu doar ideologică. Este evident că D-ul Ruslan Flocea s-a prezentat bine, se vede prin obiectivitatea tuturor membrilor comisiei, dar pentru alți candidați în loc de obiectivitate s-a aplicat medodele politice care nu au nimic comun cu viziunile societății”, a declarat deputatul ACUM, Petru Frunze.

În acest sens, parlamentarul a cerut Comisiei juridice, numiri și imunități să delege competențele de evaluare a candidatilor unei comisii care să fie formată din societatea civilă independentă, în caz contrar își rezervă dreptul de a nu vota aprobarea rezultatelor concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere.

„Nu poți construi ceva democratic atunci când construiești prin metoda în care a fost criticat fostul regim oligarhic. Cu toții conștientizăm că societatea așteaptă schimbări imediate în justiție, dar dacă o facem in grabă și fără să ținem cont de obiectivele noastre promise alegătorilor atunci nu vom ajunge acolo unde își dorește societatea, un stat fără justiție controlată politic. Deci, colegii deputati din PSRM trebuie să găsească răspunsuri la întrebări analizând acțiunile lor în raport cu Blocul ACUM. Am demonstrat convingere în lupta antioligarhica, am pășit peste convingerile ideologice cu mare greu, doar pentru binele societății. Acest fapt demonstrează că lupta va continua împreună atât timp cât nu se va trece linia roșie”, a mai adăugat Frunze.

Amintim că astăzi, 8 august, președintele fracțiunii parlamenatre PSRM, Vlad Batrîncea, a transmis un mesaj Blocului ACUM prin care se arată nedumerit de faptul că unii deputați și miniștri exponenți ai blocului ACUM vin cu mesaje geopolitice, însoțite și de declarații denigratoare la adresa PSRM și instituției prezidențiale. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, dânsul și-a exprimat regretul față de acest lucru, insistând pe semnarea de urgență, săptămîna viitoare, a acordului politic între PSRM și blocul ACUM, unde vor fi trasate „cu maximă claritate obiectivele politicii interne și externe ale țării”.

Ulterior, deputatul ACUM, Dumitru Alaiba, a venit cu o reacție. „Așa e democrația, scumpii noștri. Obișnuiți-vă”, a scris Alaiba pe pagina sa de Facebook.

Și prim-ministra Maia Sandu a venit cu un mesaj pe rețelele de socializare. Asta după ce, în ultimele zile, tot mai multe voci spun că ar exista unele „fisuri” în alianța ACUM-PSRM.

Amintim că la data de 8 iunie 2019, ACUM și PSRM au semnat un acord temporar de colaborare și formare a unei majorități parlamentare.

Astfel, în funcția de președintă a Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar șefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu.

În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern.

Precizăm că după ce partenerii externi din UE, SUA, Federația Rusă au recunoscut noua guvernare de la Chișinău, la data de 14 iunie Partidul Democrat a anunțat că pleacă de la guvernare.


Pub