Mold-street: Creșterea salariilor nu a dus și la o majorare a productivității muncii, constată BNM

În trimestrul I al 2019, fondul de salarizare pe economie a crescut cu 22,6%, iar în termeni reali, luând în calcul și indicele prețurilor de consum, acesta s-a majorat cu 19,6% comparativ cu perioada similară a anului 2018, datorită contribuției pozitive atât din partea fondului de remunerare din sectorul real, cât și din sectorul bugetar, constată Banca Națională a Moldovei, scrie mold-street.com.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit BNM, în trimestrul I 2019, numarul de salariați pe economie a fost superior celui din perioada corespunzatoare a anului 2018, în urma evoluțiilor din ambele sectoare ale economiei.

Salariul crește, productivitatea muncii scade

Astfel numărul mediu de salariați la nivelul economiei naționale a fost cu 4,6% superior celui din ianuarie-martie 2018, continuând astfel tendința de creștere a numarului de salariații din ultimul an.

Potrivit BNM, dinamica pozitivă a numărului mediu de salariați din sectorul real a contribuit cu 4,2 p.p., iar cea din sectorul bugetar cu 0,4 p.p. la evoluția totală.

Pe de altă parte Banca Națională constată că în pofida creșterii salariilor și în trimestrul I al 2019, rata anuală a productivității muncii, iar această tendință se menține deja de trei trimestre.

Astfel în primul trimestru al acestui an productivitatea muncii în sectorul industrial s-a diminuat cu 2,2%. În același timp, dinamica anuală a salariului mediu real la nivelul sectorului industrial s-a majorat cu 7,1%.

Totodată BNM observă că ritmul anual de creștere a costului unitar cu forța de muncă în industrie s-a diminuat cu circa 6,1 p.p., pâna la 9,5%.

Întreprinderile de stat au o productivitate de 80% mai redusă

Motivele unei astfel de evoluţii nu sunt dezvăluite, dar un studiu recent al Băncii Mondiale arăta că productivitatea muncii în Moldova crește lent, iar în cadrul companiilor stagnează în special din cauza numărului mare de întreprinderi în proprietatea statului cu o productivitate mai joasă, comparativ cu companiile cu capital străin.

Mai mult! Investigarea tendințelor în domeniul productivității din perspectiva ofertei relevă faptul că, deși forța de muncă migrează din agricultură spre activități cu o productivitate mai înaltă, creșterea productivității în cadrul sectoarelor este redusă, iar productivitatea la nivel de companie asociată de regulă cu inovații nu se ameliorează.

"O cauză principală constă în faptul că pentru nivelul de venituri colectate, prezența statului în economie este neobișnuit de mare în Moldova și întreprinderile în proprietatea statului (IPS) încă domină mai multe sectoare. IPS manifestă nivele de productivitate și creștere cu mult mai joase decât omologii lor care nu sunt în proprietatea statului și IPS sunt prezente în cel puțin 19 sectoare din 303.

Mai mult ca atât, această prezență mare a statului în economie distorsionează un volum mare de resurse din sectorul privat care în caz contrar ar putea fi direcționate spre investiții private care sporesc productivitatea", susţin experţii Băncii Mondiale.

Citește continuarea pe mold-street.com.


Pub