13:14:55 25.04.2024
Stiri

Autoritățile din nouă raioane și din Găgăuzia, sub lupa societății civile în ceea ce privește implementarea Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție

Social 08.08.2019 08:01 Vizualizări1480 Autor: Ziarul National
Autoritățile din nouă raioane și din Găgăuzia, sub lupa societății civile în ceea ce privește implementarea Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție


Reprezentanții societății civile vor monitoriza modul în care autoritățile din nouă raioane și din Autonomia Găgăuză vor implementa planurile de acțiuni prevăzute de Strategia Națională de Integritate și Anticorupție.

În special, sub monitorizare se vor afla planurile sectoriale anticorupție în domeniile educație, sănătate, achiziții publice, administrarea și deetatizarea proprietății publice, ordinea publică.

Ulterior, rezultatele monitorizări vor fi incluse în rapoarte de alternativă care vor fi prezentate autorităților, instituțiilor internaționale și publicului larg.

„ONG-urile pot contribui eficient la monitorizarea implementării planurilor de acțiuni anticorupţie. Astfel, sectorul asociativ se poate implica în transparentizarea și responsabilizarea activităţii autorităţilor publice, în special în domeniile vulnerabile la corupție. Totodată, ONG-urile pot sensibiliza opinia publică despre riscurile pe care le prezintă corupţia şi pot încuraja denunţarea manifestărilor de corupţie”, susține Olga Crivoliubic, manageră de proiect la PNUD.

ONG-urile care vor monitoriza autoritățile au fost selectate în baza unui concurs organizat în cadrul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD, în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

La concurs au participat 17 organizaţii neguvernamentale, care au depus 21 de idei de proiect, dintre care au fost selectate nouă.

ONG-urile selectate beneficiază de granturi de 10 000 de dolari pentru propunerile de proiect care vizează monitorizarea planurilor locale de acțiuni anticorupție şi/sau 15 000 de dolari pentru propunerile de proiect ce vor viza monitorizarea planurilor sectoriale de acțiuni anticorupție.

Proiectul „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova” este implementat, în perioada 2019 - 2021, de PNUD în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție și Oficiul Avocatului Poporului, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md