23:35:10 19.04.2024
Stiri

R. Moldova a putea dezvolta, în PREMIERĂ, un HUB regional inovativ de AVIAȚIE. Acest hub ar atrage companiile mondiale cum ar fi DHL, TNT, FedEx, UPS, Amazon, AliExpress, Alibaba Group

Economie 07.08.2019 11:19 Vizualizări1661 Autor: Ziarul National
R. Moldova a putea dezvolta, în PREMIERĂ, un HUB regional inovativ de AVIAȚIE. Acest hub ar atrage companiile mondiale cum ar fi DHL, TNT, FedEx, UPS, Amazon, AliExpress, Alibaba Group http://www.ionvinaga.com


Asociația Obștească „Global Aviation Forum” (GAF) și Alexei Rogov, observator Național din partea R. Moldova la Comisia de Navigație Aeriană din cadrul Organizației Mondiale a Aviației Civile Internaționale (ICAO), Montreal, Canada, care este totodată și președintele GAF, a expediat o scrisoare președintelui R. Moldova Igor Dodon, prim-ministrului Maia Sandu, ministrului Economiei și Infrastructurii, Vadim Brânzan, și Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, prin care-i informează despre un proiect de mare valoare națională, care presupune intenția statului R. Moldova de a deschide o filială a Organizației Mondiale a Aviației Civile (ICAO) în R. Moldova.

Sursele din cadrul guvernării au declarat pentru Tribuna, sub protecția anonimatului, că „ICAO este o agenție specializată a ONU, care are ca scop de bază dezvoltarea durabilă a industriei aviatice globale prin mecanismul său juridic, funcțional și operațional, care efectuează punerea în aplicare a standardelor, practicelor și a procedurilor recomandate de ICAO în domeniul aviației civile globale”. „R. Moldova este membru ICAO (în total sunt 193 de țări membre ale ICAO) și plătește anual cotizații de membru, iar costurile pentru amplasarea acestui oficiu în R. Moldova se vor acoperi din bugetul ICAO”, susțin sursele.

Potrivit lor, „deschiderea sucursalei ICAO în R. Moldova ar genera apariția masivă a noilor și ultimelor tehnologii în aviație, atragerea și plasarea numeroaselor organizații globale de profil aviatic în R. Moldova, crearea platformelor performante pentru proiecte globale în aviație pe diferite subiecte din mecanismul aviației civile, astfel dând naștere unui progres masiv atât în industria aviatică, cât și pentru întreaga economie a țării”.

Sursele au mai menționat că în demersul venit pe numele celor trei demnitari din partea echipei Asociației „Global Aviaton Forum” se vorbește și despre o reală oportunitate economică foarte eficientă ca în R. Moldova să se implementeze un proiect pentru un hub regional inovativ de aviație, care ar aduce un progres uriaș în aviație și în economia naționala, ar atrage companiile mondiale, cum ar fi DHL, TNT, FedEx, UPS, Amazon, AliExpress, Alibaba Group etc. și ar face posibilă integrarea oricărui sector și servicii implicate în tehnologiile aviației civile – IT și securitatea cibernetică, sectoarele alimentar, agroindustrial, medical.

Din practică, experiență și expertiză globală în domeniul aviației civile, Alexei Rogov precizează că „R. Moldova are un potențial enorm în dezvoltarea unui proiect pentru un hub regional inovativ de aviație în care să se poată dezvolta zeci de proiecte de aviație cu eficiență mondiala ridicată, să se creeze mii de locuri de muncă și să se permită integrarea industriei aeronautice naționale (economiei naționale) în mecanismul global al proceselor și progreselor economice (aviatice) naționale, regionale și globale cu prestări de servicii pentru industria aeronautica națională și pentru export”.

Sursele guvernamentale mai spun că Alexei Rogov este în aceste zile la Chișinău și urmează să aibă unele întrevederi la această temă cu factori decizionali din noua guvernare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md