Reacția Externelor la acuzațiile că mai mulți foști oficiali moldoveni traversează frontiera de stat cu pașapoarte diplomatice

Valeria Vițu
07/08/2019
MAEIE

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a venit cu o reacție la acuzațiile, lansate de șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, privind utilizarea pașapoartelor diplomatice și de serviciu de mai mulți foști deputați și membri ai Guvernului Filip. Anunțul Ministerului de Externe vine după ce șeful Poliției de Frontieră a solicitat reevaluarea statutului pașapoartelor diplomatice, eliberate de MAEIE.

„În vederea neadmiterii utilizării ilegale a actelor de identitate speciale, MAEIE a transmis Ministerului Afacerilor Interne lista persoanelor a căror documente speciale au fost declarate nevalabile, pentru a fi incluse în sistemele informaționale și bazele de date disponibile și a o răspândi prin canalele de legătură avute la dispoziție, în vederea consultării şi accesării acesteia de către autoritățile competente ale statelor străine, membre ale Interpol, Europol”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe de la Chișinău.

MAEIE a solicitat Parlamentului Republicii Moldova (demersurile din 29 martie 2019 și 24 aprilie 2019), Cancelariei de Stat/Guvernului Republicii Moldova (demersul din 22 aprilie 2019), Aparatului Președintelui Republicii Moldova (demersul din 24 aprilie 2019), restituirea pașapoartelor diplomatice și de serviciu de către beneficiarii care au pierdut dreptul să le dețină, în conformitate cu legislația.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene atrage atenția foștilor beneficiari de documente speciale că „în eventualitatea prezentării actelor de identitate menționate, la punctele de trecere ale frontierei de stat a Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Interne va retrage documentele respective și le va remite către MAEIE pentru a fi eliminate din sistemul național de pașapoarte, fiind considerate nevalabile”.

Zilele trecute, șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi a anunțat că mai mulți foști deputați și demnitari traversează frontiera de stat a Republicii Moldova, utilizând pașapoarte diplomatice și de serviciu, și pe culuarul destinat diplomaților. Oficialul a refuzat să dea nume, dar a spus că a sesizat Ministerul Afacerilor Externe, ca să retragă pașapoartele diplomatice, întrucât numărul celor care le utilizează abuziv, potrivit lui, ar fi destul de mare. 

„În timpul documentării am depistat câţiva foşti deputaţi şi demnitari, nu voi da nume, întrucât intervine protectia datelor cu caracter personal, care traversează frontiera de stat în baza paşapoartelor diplomatice pe culuarul destnat diplomaţilor. Despre acest fapt l-am informat pe Secretarul de Stat al MAI, dl George Balan şi am pregătit o scrisoare către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova”, a scris Rosian Vasiloi pe pagina sa de Facebook.

Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte prevede că dreptul de deţinere a paşaportului diplomatic ori al celui de serviciu apare din momentul numirii sau alegerii persoanei în funcţia publică  și  încetează în momentul încheierii mandatului funcţiei respective.   

Valeria Vițu
07/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii