Scandalul insulinei: AMED prezintă rezultatele de laborator

Laboratorul pentru Controlul Calității Medicamentului a efectuat prelevarea a două serii de produs medicamentos STRIM, fiind efectuat controlul calității în conformitate cu cerințele specificației. Astfel, într-un comunicat de presă, AMED a anunțat că devieri de calitate nu au fost identificate.

Foto: simbol

La 2 august 2019, în cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a avut loc întâlnirea cu reprezentanții Uzinei „Farmak” din Ucraina, producătorul produsului medicamentos STRIM. Părțile au discutat despre semnalele cu privire la siguranța produsului, care au survenit în urma utilizării acestuia pe teritoriul Republicii Moldova. AMED a cerut producătorului să prezinte date suplimentare privind utilizarea produsului în Ucraina și alte țări.

Precizăm că secretarul de stat Boris Gîlca a declarat că din cauza licitații trucate, locuitorii Republicii Moldova care suferă de diabet zaharat primesc un preparat care le face numai rău, în loc să le aline durerea.

Licitația a fost câștigată de o companie care venea cu un preparat produs în Ucraina, biosimilarul insulinei. Firma respectivă a fost contractată de autorităţile de la Chișinău ca să livreze medicamentele pentru mai mult de 100 de mii de bolnavi de diabet.

Boris Gâlca spune că, după mai multe amânări, a semnat ordinul de introducere în tratamentul celor care suferă de diabet zaharat a noului preparat.

La rândul lor, medicii de familie din republică au fost obligați să distribuie acest preparat, care a avut însă consecințe negative asupra sănătății pacienților.

La data de 4 iulie, Centrul Național Anticorupție a deschis un dosar pentru a investiga modul în care s-a desfășurat achiziția pentru procurarea insulinei. Se întâmplă după ce în spațiul public au apărut informații precum că licitația de la sfârșitul anului trecut, organizată pentru achiziționarea insulinei, ar fi fost desfășurată cu încălcări, iar biosimilarul Strim, cumpărat de autorități, ar fi de calitate dubioasă.

La data de 26 iulie, procurorii şi reprezentanții Centrului Național Anticorupție au desfășurat percheziţii la biroul şefului Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate și la agentul economic care a câstigat licitatia privind achiziţionarea insulinelor.


Pub