DGETS face lumină în cazul din grădinița nr.177, unde micuții ar fi fost hrăniți cu alimente alterate: „Copiii erau abuzați fizic și psihic de către cadrele didactice. Am sesizat PG”

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău (DGETS) vine cu noi detalii în cazul din grădinița nr.177 din sectorul Ciocana al capitalei, unde copiii ar fi fost hrăniți cu alimente alterate. Astfel, DGETS menționează că directoarea instituției preșcolare a fost demisă din motiv că micuții erau abuzați fizic și psihic de către cadrele didactice, iar în acest sens, a fost sesizată și Procuratura Generală.

Foto: colaj/UNIMEDIA

Comunicatul emis de DGETS:

„Cu privire la sesizarea lansată în mass-media de către fostul director al Instituției de educație timpurie nr. 177 din municipiul Chișinău, care a fost concediat în urma sesizărilor parvenite din partea părinților, ai căror copii frecventau grupa nr. 7 a IET nr. 177 din mun. Chișinău, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău (în continuare DGETS) informează că, pe cazul dat, a constituit un grup de lucru întru efectuarea controlului special la IET nr. 177, mun. Chișinău.

Membrii grupului de lucru au constatat o situație tensionată între părinții copiilor ce frecventau grupa nr. 7 a IET nr. 177. Un grup de părinți invocau faptul că copiii lor erau abuzați fizic și psihic de către educatori, dar care la data de 05.04.2019 nu mai activau în cadrul IET nr. 177, fiind demisionate conform ordinelor nr. 98-p și 99-p din 29.03.2019. Ulterior fiind reangajate de către directorul IET nr. 177, Cazacu Lucia, conform ordinelor 102-p și 103-p din 09.04.2019 cu privire la angajarea în serviciu. În acest sens, Centrul psiho-socio-pedagogic al DGETS, cu acordul părinților, a efectuat evaluarea psihologică a copiilor care frecventau grupa nr. 7 din cadrul IET nr. 177, prin care s-a constatat faptul că copiii care frecventau grupa nr. 7 a IET nr. 177 erau abuzați fizic și psihic de către cadrele didactice. Directorul IET nr. 177, Cazacu Lucia a fost concediat, conform ordinului nr. 08-s din 13.04.2019. DGETS pe acest caz a sesizat Procuratura municipiului Chișinău (anexa nr. 1).

Cazacu Lucia a contestat ordinul nr. 08-s din 13.04.2019 cu privire la concediere în instanța de judecată, ședința fiind fixată pentru examinare la data de 30.09.2019, ora 12.30. În contextul fotografiilor postate pe rețelele de socializare și a eliberării din funcție a directorului, precizăm că în caz de depistare a unor nereguli, directorul instituției de educație timpurie urmează să se conformeze pct. 31 din Instrucțiunea privind alimentația copiilor și elevilor în instituțiile de învățământ general, aprobat prin HG nr.722 din 18.07.2018, în cazul necorespunderii cantității și sortimentului real al produselor cu datele facturii fiscale sau în cazul depistării produselor alterate, lipsei etichetelor pe ambalaj sau prezenței etichetelor duble, lipsei termenului de valabilitate pe ambalaj, persoana responsabilă de recepționarea produselor alimentare și lucrătorul medical sau bucătarul-șef/bucătarul sunt obligați să întocmească un act de constatare privind neregulile atestate și să anunțe agentul economic furnizor, solicitând înlocuirea produsului/produselor. Acesta/aceasta se returnează agentului economic furnizor, însoțit/însoțite de o copie a actului de constatare a produsului necalitativ (anexa nr. 2) și/sau a actului de constatare a încălcărilor (anexa nr. 3), semnate de ambele părți.

Pozele nu pot servi dovadă asupra faptelor invocate, ori directorul nu a respectat instrucțiunea respectivă. În aceeași informație mediatizată se menționează despre produsele alterate depistate în instituția de educație timpurie nr. 149. La 24.04.2019 în IET nr.149 a fost livrat de către SRL ,,Slavena Lux” pește congelat ,,Merluciu” în cantitate de 32,4 kg. La 25.04.2019 după dezghețarea peștelui, în timpul procesului de curățare, s-a constatat că peștele este de o calitate dubioasă.

Directorul IET nr. 149 a sesizat DETS Ciocana, care la rândul lor au sesizat DGETS, ANSA și agentul economic. Actul de constatare a produsului necalitativ la 25.04.2019 a fost întocmit conform Instrucțiunii privind alimentația copiilor și elevilor în instituțiile de învățământ general, aprobat prin HG nr.722 din 18.07.2018 (anexa nr. 2). DGETS a constituit comisia de investigare în următoarea componență: Rotaru V., șef DETS Ciocana, Brânza M., director IET nr.149, Postu L., bucătar șef, Goja V., asistenta medicală în IET nr. 149, Cebotari T., șef secția alimentare DETS Ciocana, Iacob E., contabil secția alimentară, Moldovan E., contabil secția alimentară, Nagacevschi E., specialist în achiziții, Bîcicova A., tehnolog, Frunză C., șef secția Revizie și control, Bodiu L., medic igienist în cadrul DGETS, care a constatat că peștele era suspect la paraziți. În urma investigării a fost întocmit actul de constatare a produsului necalitativ.

La 25.04.19, ora 10.00, în instituție s-au prezentat reprezentanții DGETS și au sesizat ANSA (inspector V. Dulghieru). După care, reprezentanții ANSA au întreprins acțiunile de preluare a mostrelor la data de 04.06.2019 pentru analizele de laborator. Produsul din lotul de pește suspect nu a ajuns pe masa copiilor, fiind congelat și sigilat până la finalizarea procesului de cercetare de laborator. A fost realizat Raportul de încercări al mostrei (codul nr. 980 din 02.05.2019), concluzia fiind următoarea ,,s-au depistat nematode din familia Anisakidae în cavitatea abdominală neviabile (Cantitatea mijlocie 2,0 ex/buc) (anexa nr. 3). DETS Ciocana a înaintat demersuri către ANSA, pentru a concretiza ce urmează de făcut cu peștele care se păstra în congelatorul instituției. ANSA nu a oferit nici un răspuns. Șeful DETS Ciocana s-a prezentat la sediul ANSA cu solicitarea de a primi o concluzie în scris în baza căreia să poată fi sustras lotul de pește din instituție pentru a fi returnat agentului economic ,,Slavena Lux” și a fi luate măsurile corecte conform legii. În cele din urmă, reprezentanții ANSA au ridicat peștele congelat din instituție fără a întocmi un act de ridicare. Actul a fost întocmit de directorul instituției de educație timpurie nr. 149.

La moment, a expirat contractul de achiziționare a produselor alimentare cu agentul economic SRL ,,Slavena Lux”, care nu a mai fost prelungit și, respectiv a fost încheiat un nou contract cu alt agent economic. Ținem să menționăm că, DGETS a monitorizat permanent cazul, sesizând toate organele abilitate.

Au fost atenționați toți directorii din IET din municipiu referitor la obligativitatea respectării Instrucțiunii pentru a ține la control calitatea produselor și neadmiterea produselor de calitate suspectă în IET. Ținem să menționăm că în aceeași sesizare către Președinție au fost anexate niște poze în care sunt prezentate produse cu semne vizibile de alterație. Aceste poze au fost prezentate de către fostul director al instituției de educație timpurie nr. 177, care au o proveniență necunoscută și au fost utilizate cu scopul de a denigra imaginea DETS Ciocana.

Cu privire la achiziţionarea ,,Pulpa de curcan”, în perioada 02.01.2019 – 30.06.2019, în luna februarie a apărut un semnal din partea conducătorilor din IET din subordinea DETS Ciocana, că produsul sus menţionat a avut un miros specific, din acest motiv ,,Pulpa de curcan” a fost returnată agentului economic pentru a fi înlocuit cu produs calitativ. Agentul economic SRL ,,Pascolino” a fost invitat la DETS Ciocana şi în urma discuţiilor i s-a înmânat scrisoare de avertizare, fiind preîntâmpinat că va fi inclus în lista neagră a OE, dacă se va repeta încălcarea (anexa nr. 4).

Cu privire la Pâinea cu „mazut” şi elemente metalice, informăm că semnale de pâine necalitativă, livrată de agentul economic SRL ,,Adrika” cu urme de ulei tehnic au fost depistate în IET nr.149 la data de 13.06.2019. Agentului economic i s-a trimis scrisoare de avertizare. Am primit un răspuns telefonic, în care ni s-a explicat că urmele de ulei sunt de floarea soarelui, care este folosit la fabricarea produselor de panificaţie (se aplică pe separator pentru a fluidiza circulaţia aluatului crud) (anexa nr. 5). Până la moment cazurile nu s-au repetat.

DGETS are ca prioritate principiul respectării dreptului la sănătate al copilului, asigurării condițiilor optime pentru organizarea alimentației echilibrate și sănătoase, corectitudinii și transparenței în colaborarea instituției de învățământ cu furnizorii de produse și servicii alimentare, și solicită organelor de drept implicarea la stabilirea tuturor circumstanțelor de fapt și de drept a cazurilor menționate. PS: probele doveditoare vor fi expediate organelor de drept”.

UNIMEDIA amintește că reprezentanții ANSA, ANSP, AAP și CNA au fost convocați de urgență în ședință la Președinție. Asta după ce o fostă directoare a grădiniței nr.177 din sectorul Ciocana, Chișinău, care, potrivit Președinției, a fost concediată pentru că a încercat să se opună modului în care Direcția educație Ciocana organizează achizițiile de produse alimentare pentru hrana copiilor în grădinițe, a ținut să bată alarma.

Însă, fostul primar interimar Ruslan Codreanu scrie că fosta directoare a grădiniței nr.177 din sectorul Ciocana „a fost demisă din funcție din cauza plângerilor părinților, că tolera maltratarea copiilor și colectarea de bani”.


Pub