Petiție online în România către Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis, după cazul din Caracal: „Reformaţi sistemul dând crezare victimelor”

O organizaţie pentru drepturile femeilor, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen (ALEG) din Sibiu, a iniţiat o petiţie prin care cere premierului şi preşedintelui României să demareze de urgenţă investigaţii în ceea ce priveşte modul de intervenţie al poliţiştilor care nu îşi îndeplinesc atribuţiile de serviciu şi mai mult, să aloce fonduri pentru instruirea şi evaluarea acestora.

Foto: caleaeuropeană.ro

ALEG cere factorilor de decizie, printr-o petiţie online, o revitalizare a sistemului, inclusiv autosesizarea organelor de cercetare penală pentru fapte precum favorizarea infractorului (art. 264 Codul Penal), respectiv infracţiuni privind obligaţia de asistenţă a celor în primejdie (art. 203 Codul Penal). Nu sunt suficiente demiterile din funcţii pentru a înlătura relele practici atât de profund înrădăcinate.

„Cerem ca intervenţia poliţiei si a tuturor instituţiilor cu atribuţii privind garantarea siguranţei, identificarea si pedepsirea agresorilor precum si recuperarea victimelor sa îşi îndeplinească atribuţiile legale responsabil şi prompt. Cerem ca femeile si fetele sa fie crezute atunci când reclamă o situaţie de pericol. Cerem ca instruirea celor care au atribuţii de intervenţie să se facă în dialog cu supravieţuitoarele violenţelor (acolo unde este posibil). Este imperios necesară alocarea de fonduri pentru demersuri serioase de instruire urmată de evaluare a poliţiştilor, procurorilor şi judecătorilor privind subiectul violenţei împotriva femeilor”, se arată în textul petiţiei.

ALEG arată că neîndeplinirea atribuţiilor legale ale unor instituţii esenţiale în stat, precum poliţia este destul de frecventă. „Astfel Poliţia Română are conform legii atribuţiile de “apărare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor” (conform Legii 218/2002 republicată). Numeroasele cazuri semnalate în media după crima de la Caracal, la care se adaugă femeile care se adresează direct organizaţiilor noastre, indică faptul că lipsa de reacţie în cazul Alexandrei nu este ceva izolat, ci este simptomatică unui mod de lucru care a ajuns să predomine în cazul infracţiunilor cu victime femei (mai ales cele de natură sexuală), un mod de lucru ce încalcă menirea acestor instituţii”, mai spun reprezentantele ALEG.

„În timp ce agresorilor li se asigură prezumţia de nevinovăţie, noi am constat din nenumărate cazuri în care am acordat asistenţă victimelor că prezumţia de vinovăţie planează asupra majorităţii fetelor şi femeilor când raportează violenţă sexuală. Cuvintele femeilor si fetelor, strigătele de ajutor şi chiar plângerile penale sunt ignorate, tergiversate, puse la îndoială. Prejudecăţile despre fete şi femei afectează grav modul în care acţionează oamenii legii, contribuind la ineficacitate în apărarea dreptului la viaţă şi integritate fizică, garantat de Constituţie”, se mai arată în textul petiţiei.

Din experienţa sa cu victimele, reprezentantele ALEG spun că se pretinde de la victime să vină ele însele cu toate dovezile şi sunt blamate dacă nu au suficiente dovezi, deşi atribuţii legale de cercetare şi de colectare de probe au instituţiile judiciare.

„Este rolul lor să depună eforturi active pentru a determina dacă o faptă se probează sau nu. Această situaţie este extrem de gravă, punând în pericol şi siguranţa comunităţilor la nivel mai larg. Ineficacitatea şi performanţa slabă a instituţiilor cu atribuţii în domeniul siguranţei cetăţenilor duce la pierderea încrederii cetăţenilor în instituţiile statului, iar pe acest fond infracţionalitatea nu poate decât să crească”, precizează activistele.


Pub