(doc) Averea cu care a plecat din funcție fosta ambasadoare a RM în SUA: Cristina Balan și-a cumpărat anul trecut un apartament și un automobil

Fosta ambasadoare a R. Moldova în Statele Unite ale Americii, Cristina Balan, a depus declarația de avere, cu ocazia demisiei acesteia din funcție. Potrivit actului, În primele șapte luni ale lui 2019, aceasta a ridicat un salariu de 132.944 de lei.

Foto: adevarul.ro

Alte peste 30 de mii de dosari SUA, Balan le-a obținut din indemnizații. Soțul acesteia a obținut un venit în valoare de 53 de mii de lei de la companiile „Infosuport” SRL, „Identic Studio” SRL și „Nebuloasa” SRL, la care deține acțiuni împreună cu soția sa. De asemenea acesta a ridicat alte 36.063 de lei din devidente la „Identic Studio” SRL.

În 2018, soții Balan au vândut un automobil marca BMW X3 cu 350.000 de lei.

Tot anul trecut, aceștia au procurat un automobil de model Porsche a cărui valoare indicată este de 788.384 de lei, precum și un apartament de 69,9 m.p. procurat cu 56.000 de euro.

Cei doi mai indică alte patru apartamente și un autoturism de model Mercedes SLK200 din 2006, procurat în 2017 cu 10 mii de euro.

UNIMEDIA amintește că 17 iunie curent, Cristina Balan și-a dat demisia din funcția de ambasadoare. Demisia sa a venit după ce Partidul Democrat a anunțat că se retrage de la guvernare.

La data de 12 iunie Nicu Popescu, Ministrul Afacerilor Externe din Guvernul Sandu a rechemat-o pe Cristina Balan, Ambasador în Statele Unite ale Americii, la Chișinău, pentru consultări. Prezența Cristinei Balan era solicitată la Chișinău pentru vineri, 14 iunie 2019. Aceasta însă nu s-a prezentat la Chișinău.

Ulterior, la 14 iunie, Nicu Popescu a scris că a anunțat autoritățile americane că, din acest moment, toate demersurile și luările de poziție ale Cristinei Bălan sunt făcute pe cont propriu și nu reflectă sub nici o formă poziția Ministerului Afacerilor Externe și al Integrării Europene din Republica Moldova.

Cristina Balan a fost propusă la funcția de ambasadoare a Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii la 8 mai 2018.

Dânsa a deținut anterior funcția de vicepreședintă a Partidului Democrat.


Pub