17:42:14 28.03.2024
Stiri

Un deputat PPDA își dorește ca Dodon să candideze pentru un nou mandat de PREȘEDINTE: „Mi-aș dori să-și dorească, pentru că este un CADAVRU politic”

Politică 06.08.2019 11:40 Vizualizări4631 Autor: Ziarul National
Un deputat PPDA își dorește ca Dodon să candideze pentru un nou mandat de PREȘEDINTE: „Mi-aș dori să-și dorească, pentru că este un CADAVRU politic” facebook


Liderul neformal al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, președintele Igor Dodon, ar face bine dacă va participa la alegerile prezidențiale din anul viitor. Asta pentru că Dodon nu prea ar avea șanse să câștige un nou mandat, crede deputatul PPDA, Octavian Țîcu.

„Eu chiar mi-aș dori să-și dorească... (un nou mandat de președinte n.r.). De ce? Pentru că el este un cadavru politic. El ar intoxica orice partid politic, indiferent de opțiunea pe care o va avea. Desigur, alegătorul nostru este unul foarte specific. Dar oricum Igor Dodon este nociv chiar și pentru PSRM”, a declarat Țîcu pentru Europa Liberă.

De asemenea, Țîcu s-a referit și la nemulțumirea șefului statului, potrivit căreia unii deputați ai Blocului „ACUM” nu au votat pentru consilierul său Ruslan Flocea la șefia CNA. Printre acești deputați s-au numărat Ocravian Țîcu, Iurie Reniță și Lilian Carp.

„În primul rând, Igor Dodon trebuie să înțeleagă că el nu este Putin și R. Moldova nu-i Rusia. Dincolo de faptul că am votat împotriva acestor concursuri și acestor candidați, eu nu am semnat acordul în general. Da, acordul de înțelegere dintre Blocul „ACUM” și PSRM... Am fost unicul deputat care n-a semnat. În plus, au fost patru oameni care n-au votat candidatura Zinaidei Greceanîi. Dar despre asta putem să vorbim, de unde a venit această reticență, fiindcă ea nu-i legată doar de Zinaida Greceanîi; este legată în general de contextul în care s-a încropit această coaliție, după negocierile cu Kozak sau după discuțiile cu Kozak”, a adăugat deputatul.

Sursa citată a mai spus că nu a fost oportună întâlnirea reprezentanților „ACUM” cu Kozak, care a dus la formarea acestei alianțe.

„Discuțiile au avut loc între trei mari puteri dintre care una putea fi evitată. Noi am discutat în bloc acest lucru. Această decizie s-a luat în bloc prin vot și la acest vot patru oameni au fost categoric împotriva întâlnirii cu Kozak. 12 oameni au votat pentru a merge eșalonul doi și opt oameni au votat să se meargă in corpore. Și această decizie a fost schimbată fără ca restul oamenilor să știe. Și atunci sigur că au apărut foarte multe întrebări, ce facem... Părerea mea este că această întâlnire cu Kozak era inutilă pentru noi. Ea ne-a expus și a întărit ideea că Moscova ar fi influențat, ceea ce nu este adevărat până la capăt. Este o convergență, se zice, a anumitor interese din dorința de a-l debarca pe Plahotniuc, dar socialiștii oricum ar fi venit la negocieri. Acest lucru însă a slăbit foarte mult detenta noastră ca o forță majoră”.

Întrebat dacă Igor Dodon își dorește să-i ia locul lui Plahotniuc cu ajutorul „ACUM”, deputatul a spus: „Igor Dodon mai degrabă își securizează propriul său perimetru de securitate, pornind de la premisa că este vulnerabil, îndeplinește și anumite instrucțiuni care există de la Moscova și lucrul acesta să ne fie foarte clar. Moscova a avut întotdeauna interese în R. Moldova. Moscova va dori să aibă o putere politică, pentru a-și conserva propriile interese. Este un mod de acțiune pe care îl au și marile puteri - Statele Unite și Uniunea Europeană. Este o situație în care noi nu vorbim de un stat independent. R. Moldova nu este un stat independent, R. Moldova are o suveranitate limitată. Dacă Ambasadorul SUA intră la cel mai puternic om din R. Moldova și-i spune în 15 minute câteva lucruri și el pleacă, cedând toată puterea sau dacă 35 de deputați socialiști sunt ridicați și duși în Duma Federației Ruse, sau dacă președintele unei țări de 22 de ori merge la Moscova pentru nu știu ce negocieri – este clar despre ce fel de independență vorbim. Este vorba de o reprezentativitate a anumitor partide politice în acest joc pe care marile puteri îl desfășoară pe tabla de șah a politicului”, a conchis Țîcu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md