16:31:55 23.04.2024
Stiri

„Combustibilul” premium pentru creier! Cele mai benefice alimente pentru acest organ vital

Știri 05.08.2019 09:00 Vizualizări2625 Autor: Ziarul National


„Combustibilul” premium pentru creier! Cele mai benefice alimente pentru acest organ vital

Combustibilul premium pentru creier este alcătuit dintr-o selecție atentă de super alimente, menite să îl mențină la capacitate maximă.

Așa cum motorul unei mașini este răsfățat cu combustibil premium, adică tot ce e mai bun pentru el, așa și omul, dacă își va hrăni unul dintre cele mai importante organe din corp cu alimente potrivite, va da randament maxim și va aplica dictonul celebru cu succes: ”Mens sana in corpore sano!”

Cu dieta potrivită, ne putem îmbunătăți capacitățile cognitive cu 20% , potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

,,Alimentele sunt ca nişte compuşi farmaceutici care afectează creierul. Dieta, exerciţiile şi somnul au potenţialul de a afecta sănătatea creierului şi funcţiile mentale, așa că prin alegerea alimetației potrivite ne putem stimula activitatea cerebrală și putem întârzia îmbătrânirea creierului”, a declarat Fernando Gómez-Pinilla, profesor la UCLA.

Vă prezentăm mai jos o listă de alimente benefice pentru creier:

Somonul conţine omega-3, proteine, fier şi vitaminele B, motiv pentru care acest aliment susţine buna funcţionare a memoriei, ajutând la concentrare şi raţionalizare.

Ouăle conţin o grăsime asemănătoare cu vitamina B, numită colină. Aceasta îmbunătăţeşte atât memoria, cât şi timpul de reacţie al minţii. În plus, studiile au mai demonstrat şi că această grăsime poate diminua efectele oboselii.

O singură banană conţine cantitatea zilnică de glucoză necesară pentru creier.



Potrivit specialistului Leigh Gibson, creierul funcţionează cel mai bine atunci când prin fluxul sanguin circulă 25 de grame de glucoză (cantitatea aproximativă pe care o conţine o banană).

Nucile și avocado pot preveni apariţia bolilor neurodegenerative.

Fructele de pădure conţin antioxidanţi care îmbunătăţesc atât memoria, cât şi coordonarea motorie. James A. Joseph, specialist în neuroştiinţe susţine că antioxidanţii din fructele de pădure contraatacă stresul oxidativ funcţionând ca un agent antiinflamator.

Cofeina, substanţa care se găseşte în cafea, are grijă, printre altele, să contribuie la îmbunătăţirea memoriei, protejându-ne totodată împotriva spasmelor pleoapei. În plus, şi ea este bogată în antioxidanţi şi amino acizi.

Ciocolata amăruie conţine proteine antioxidante care măresc producţia de endorfine şi îmbunătăţesc puterea de concentrare. În acelaşi timp, ciocolata cu lapte este bună pentru mărirea vitezei de reacţie şi îmbunătăţirea memoriei verbale şi vizuale.

Ceaiul verde este foarte cunoscut pentru beneficiile sale aduse sănătăţii. Printre altele, studiile au arătat că el are efecte neuroprotectoare, ajutând sistemul nervos să se dezvolte.

Şi iaurtul face minuni. El conţine proteine, multe minerale şi probiotice care ajută sistemul digestiv, dar şi vitaminele B care ajută la buna funcţionare a sistemului nervos.

Consumul de vinete va avea grijă de creierul tău îmbunătăţind comunicarea dintre celulele cerebrale şi moleculele mesagere.

Legumele cu frunze verzireprezintă, probabil, cele mai bune alimente pe care le putem consuma pentru a avea grijă de creier. Ele abundă de vitamine, minerale şi fitonutrienţi. Fierul, de exemplu, ne ajută să aducem mai mult oxigen în corp şi creier, îmbunătăţind controlul cognitiv.

Morcovii cruzi, spun specialiştii, ne asigură un nivel echilibrat de zahăr în sânge, suficient cât să asigure funcţionarea optimă a creierului.

Vinul roşu aduce şi el o serie de beneficii sănătăţii. Consumul moderat de vin sau mai bine, de suc de struguri îmbunătăţeşte semnificativ memoria pe termen scurt şi aptitudinile motorii.

Cerealele integrale, precum orezul brun, sunt bogate în vitamine şi magneziu, motiv pentru care ajută la buna funcţionare a capacităţilor cognitive.

Usturoiul conţine compuşi puternici antibacterieni şi antivirali care ajută la prevenirea infecţiilor, dar şi antioxidanţi care contribuie la menţinerea sănătăţii creierului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md