23:44:53 24.04.2024
Stiri

Guvernarea pregătește noi DEMISII: „Sunt oameni clar afiliați regimului lui Plahotniuc. Sunt convins că avem nevoie de un amendament al Constituției ca să mai tăiem din șefi”

Politică 05.08.2019 13:40 Vizualizări5677 Autor: Ziarul National
Guvernarea pregătește noi DEMISII: „Sunt oameni clar afiliați regimului lui Plahotniuc. Sunt convins că avem nevoie de un amendament al Constituției ca să mai tăiem din șefi”


Președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, dar și Viorel Chetraru, membru al instituției, urmează să fie înlăturați din funcție. Cel puțin, așa susține deputatul PAS, Dumitru Alaiba. Acesta spune că cei doi ar fi exponenți ai „regimului Plahotniuc” și ar face bine „să plece de bunăvoie”, altfel vor fi demiși.

Potrivit lui Alaiba, Curtea de Conturi trebuie reformată, iar un prim-pas este înlăturarea lui Marian Lupu și a lui Viorel Chetraru, fost director al CNA.

„Independența reală a Curții de Conturi stă la baza asigurării eficienței cu care se administrează finanțele și proprietatea publică, iar asta înseamnă oameni imparțiali. O independență de facto înseamnă în primul rând independența politică, instituțională și financiară. Pe moment, instituția este una defectuoasă din cauza șefilor ei, instaurați pe criterii exclusiv politice, urmare a unor concursuri formale, organizate peste noapte. Pe moment, la șefia Curții de Conturi sunt elemente oligarhice. Marian Lupu, Viorel Chetraru sunt oameni clar afiliați regimului lui Plahotniuc. Ei trebuie înlăturați. Viorel Chetraru și Marian Lupu ar fi bine să plece de bunăvoie, iar dacă nu, ei vor fi demiși”, spune deputatul majorității „ACUM” - PSRM.

De asemenea, acesta afirmă că trebuie redus numărul membrilor Curții de Conturi. „Curtea de Conturi din Moldova are 7 șefi. Acest număr este stipulat atât în legea lor, cât și în Constituție. Ca să comparăm, doar câteva exemple din țări similare, după populație și suprafață (nu și după mărimea economiei) - sunt 3-4 membri. În Lituania și Estonia sunt un președinte și trei vicepreședinți. În Slovenia, Slovacia și Cehia – un președinte și doi vicepreședinți.

Sunt convins că avem nevoie de un amendament al Constituției ca să mai tăiem din șefi. Dacă au nevoie de mai mulți oameni tehnici, să-și crească staff-ul. Dar șapte directori (asta, probabil, înseamnă șapte salarii, șapte asistenți, șapte birouri, șoferi etc.), este cam prea mult. Constituția trebuie modificată ca să reducem numărul șefilor la trei. Un președinte și doi vicepreședinți, cred, va fi suficient”, a subliniat deputatul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md