34 de cetățeni străini vor să cumpere cetățenia R.Moldova, prin investiție. Cine sunt aceștia

Crina Dumitriu
03/08/2019

Președintele Igor Dodon a semnat decretul acordării cetățeniei R.Moldova unor străini, iar surse de la Președinție, citate de Moldpres, spun că este vorba despre 34 de beneficiari ai programului controversat „cetățenie contra investiții”. Știrea vine după ce Dodon a anunțat un moratoriu asupra acceptării de noi cereri în cadrul programului, precizând însă că cererile deja primite vor fi procesate mai departe. 

Decretul șefului statului privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova mai multor cetățeni străini a fost publicat vineri, 2 august, în Monitorul Oficial, informează Moldpres. Decretul a intrat în vigoare la data publicării. De la inițierea programului și până în prezent, acesta este al doilea decret semnat de șeful statului privind acordarea cetățeniei prin investiții.

La 31 iulie curent, Parlamentul a decis instituirea moratoriului asupra acordării cetățeniei prin investiție pentru o perioadă de patru luni, până la decizia finală privind abrogarea prevederilor legale care prevăd această metodă de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova. Totodată, cererile care au fost depuse până la data intrării în vigoare a noii legi, vor fi procesate în continuare. Dodon a motivat moratoriul prin faptul că, în program ar fi implicate câteva firme dubioase, altele însă decât firma principală, Henley & Partners, angajată de fosta guvernare să gestioneze programul.

Moratoriul a trezit întrebări experților CNA. Aceștia susțin că proiectul privind instituirea moratoriului asupra Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție conține prevederi contrare celor afirmate în nota informativă. Mai exact, potrivit proiectului, moratoriul se instituie pe o perioadă de patru luni, iar conform notei informative, pe un termen de două luni. Experții CNA recomandă reformularea notei informative, astfel încât să nu existe divergențe cu referire la perioada de instituire a moratoriului. Experții nu sunt de acord nici cu prevederea care permite Guvernului să decidă privitor la prelungirea cu două luni a moratoriului. Autorii Raportului de expertiză susțin că aceste prevederi sunt lacunare și vor permite interpretări abuzive la aplicare cu referire la prelungirea moratoriului.

Concluzia experților este că proiectul conține factori de risc (atribuții care admit derogări și interpretări abuzive, lipsa/ambiguitatea procedurilor administrative, lipsa unor termene concrete/termene nejustificate/prelungirea nejustificată a termenilor) care la implementare vor crea situații confuze privitor la prelungirea moratoriului. Totodată, proiectul conține factori și riscuri de corupție, generate de caracterul lacunar al prevederilor, iar pentru aplicarea eficientă a normelor propuse prin proiect, este necesară revizuirea și excluderea unor norme potențial coruptibile reflectate în raportul de expertiză anticorupție.

În noiembrie 2018, programul privind acordarea cetățeniei prin investiții a fost lansat oficial, în ciuda criticilor venite inclusiv din partea UE, care a spus că are rezerve față de asemenea scheme, atât în țările membre, cât și în statele care au regim liberalizat de vize cu UE, cum este și R. Moldova.

Crina Dumitriu
03/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii