Foști deputați și ex-membri ai Guvernului Filip traversează frontiera Republicii Moldova, pe culuarul diplomatic și cu pașapoarte diplomatice

Crina Dumitriu
03/08/2019

Mai mulți foști deputați și ex-membri ai Guvernului Filip traversează frontiera de stat a Republicii Moldova, utilizând pașapoarte diplomatice și de serviciu, și pe culuarul destinat diplomaților. Constatarea a fost făcută de șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, în cadrul unei vizitei la punctul de trecere a frontierei de stat Leuşeni. Oficialul a refuzat să dea nume, dar a spus că a sesizat despre această problemă Ministerul Afacerilor Externe, ca să retragă pașapoartele diplomatice, întrucât numărul celor care le utilizează abuziv, potrivit lui, ar fi destul de mare. 

„În timpul documentării am depistat câţiva foşti deputaţi şi demnitari, nu voi da nume, întrucât intervine protectia datelor cu caracter personal, care traversează frontiera de stat în baza paşapoartelor diplomatice pe culuarul destnat diplomaţilor. Despre acest fapt l-am informat pe Secretarul de Stat al MAI, dl George Balan şi am pregătit o scrisoare către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova”, a scris Rosian Vasiloi pe pagina sa de Facebook.

Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte prevede că dreptul de deţinere a paşaportului diplomatic ori al celui de serviciu apare din momentul numirii sau alegerii persoanei în funcţia publică  și  încetează în momentul încheierii mandatului funcţiei respective. 

Șeful Poliției de Frontieră spune că  a solicitat MAEIE reevaluarea statutului pașapoartelor diplomatice eliberate de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, cu informarea ulterioară despre existența pașapoartelor de acest tip, care au fost scoase din circulație, dar au rămas în posesia titularului și după încheieriea mandatului. 

„Utilizarea pașapoartelor dipomatice sau de serviciu, chiar dacă acestea sunt valabile, de către persoane care nu mai dețin funcție publică și, respectiv, nu mai au dreptul să beneficieze de facilitățile pe care le garantează acestea, este un abuz și trebuie contracarat. Noi vom lua toate măsurile necesare pentru a nu admite încălcarea legislaţiei în vigoare în domeniu”, a spus pentru Anticoruptie.md, Rosian Vasiloi.

 

Crina Dumitriu
03/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii