Reacția NATO după încetarea Tratatului INF: ”Rusia portă toată răspunderea”

NATO consideră că ”Moscova poartă răspunderea exclusivă pentru încetarea existenţei Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF)”, susţinând ferm decizia SUA de a se retrage din acest pact încheiat în 1987.

Foto: Pavel Golovkin

Rusia nu a făcut ”niciun pas demonstrabil de a reveni la respectarea obligaţiilor sale internaţionale”, a menţionat Consiliul Atlanticului de Nord într-un comunicat.

”Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru încetarea tratatului”, susţine Alianţa în comunicatul citat de AFP.

NATO va răspunde într-o manieră ”măsurată şi responsabilă” la riscurile semnificative pe care le comportă racheta rusească 9M729 la adresa securităţii aliaţilor, subliniază principalul organism decizional al Alianţei Nord-Atlantice.

Aceste rachete sunt ”mobile, dificil de detectat şi pot atinge orice oraş european în doar câteva minute”, a explicat în mai multe rânduri în ultimele luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

”Am adoptat un set de măsuri echilibrate, coordonate şi defensive pentru a ne asigura că postura de descurajare şi de apărare a NATO rămâne credibilă şi eficientă”, a subliniat Alianţa în acelaşi comunicat.

”NATO continuă să aspire la o relaţie constructivă cu Rusia, când acţiunile acesteia din urmă vor permite” acest lucru, a asigurat vineri Alianţa Nord-Atlantică, pledând pentru un ”sistem internaţional eficient de control al armelor, dezarmării şi neproliferării”.

Tratatul INF, încheiat în 1987, a permis distrugerea aproape în totalitate a unei categorii întregi de rachete nucleare cu rază intermediară în Europa şi a puţin peste 4% din arsenalul nuclear total al celor două ţări.

NATO nu vrea să se angajeze într-o nouă cursă a înarmărilor după încetarea Tratatului INF între SUA şi Rusia, dar se va asigura că ”rămâne credibilă capacitatea sa de descurajare”, a anunţat vineri secretarul general al Alianţei.

”Noi nu dorim o nouă cursă a înarmărilor, dar ne vom asigura că descurajarea noastră este credibilă” în faţa desfăşurării noului sistem de rachete ruseşti ”capabile să transporte focoase nucleare şi să lovească oraşele europene în câteva minute”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă la sediul NATO din Bruxelles.

Mai multe ţări din NATO învinovăţesc Rusia

Mai multe ţări membre ale NATO au învinovăţit vineri Rusia pentru încetarea aplicării Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), pact din care SUA s-au retras oficial, transmite Reuters.

Ministrul de externe britanic Dominic Raab a declarat că Moscova poartă responsabilitatea pentru încetarea INF şi a subliniat că Regatul Unit a susţinut pe deplin răspunsul NATO.

″Rusia a cauzat căderea tratatului INF prin dezvoltarea şi desfăşurarea în secret a unui sistem de rachete care încălca tratatul şi care poate ţinti capitalele din Europa. Desconsiderarea sistemului internaţional bazat pe reguli ameninţă securitatea europeană″⁣, a scris Raab pe Twitter.

Potrivit Xinhua, ministrul de externe german Heiko Maas a avertizat că expirarea INF ar putea avea drept rezultat o nouă cursă a înarmării nucleare.

Într-o declaraţie dată publicităţii joi noaptea, Maas a spus că expirarea INF înseamnă că ″Europa îşi pierde o parte din securitatea sa″⁣. ″⁣Sunt convins că astăzi trebuie să reuşim, încă o dată, să ne supunem regulilor privind dezarmarea şi controlul armamentelor pentru a împiedica o nouă cursă a înarmării nucleare″⁣, a spus şeful diplomaţiei germane.

El a lansat un apel către Washington şi Moscova de a salvgarda noul tratat START, semnat în 2010, în vederea scăderii arsenalului de rachete nucleare strategice.

La rândul său, Ministerul de Externe polonez a afirmat vineri că Rusia are pe umerii săi întreaga responsabilitate pentru încetarea INF.

″Lipsa de pregătire a Rusiei de a reveni la conformarea cu INF nu le-a lăsat Statelor Unite nicio alternativă″⁣, a menţionat diplomaţia de la Varşovia.

Sursa: Agerpres


Pub