Arhiva video

Concentrarea împrumuturilor în domeniul comerțului arată disfuncționalitatea economiei

2019.08.02 Economie Victor Ursu Imprimă

Ultimele date ale Băncii Naționale a Moldovei arată o majorarea a creditelor acordate economiei. Cel mai creditat rămâne comerțul, care de altfel este și ramura cu cele mai puține riscuri pentru bancheri, constată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, jurnalistul Victor Ursu.

Majorarea soldului cererilor față de economie în moneda națională a fost determinată de creșterea soldului cererilor față de sectorul societăților comerciale nefinanciare cu capital majoritar privat cu 185,5 milioane lei (1,7 la sută), soldului cererilor față de mediul financiar nebancar cu 146,8 mil. lei (26,0 la sută) și soldului cererilor față de alte sectoare rezidente (inclusiv persoane fizice) cu 448,8 mil. lei (3,7 la sută).

Datele BNM arată o concentrare a împrumuturilor în domeniul comerțului, iar acest lucru developează de fapt disfuncționalitatea economiei Republicii Moldova, care este una orientată spre consum și mai puțin spre producere și exporturi. Or, bancherii sunt conștienți de riscurile celorlalte ramuri și creditează doar ramurile cu cele mai puține riscuri pentru obținerea profiturilor.

De exemplu, la sfârșitul lunii iunie, o singură bancă comercială a fost cel mai important creditor în 14, dintr-un total de 16 ramuri al portofoliului de credite pe sectorul bancar. În cazul a cinci ramuri, ponderea unei singuri bănci comerciale în volumul creditelor acordate a fost de peste 50 la sută la finele lunii iunie a anului curent.

Concentrarea împrumuturilor arată de fapt și competitivitatea slabă a sectorului bancar. Împrumuturile acordate anumitor ramuri crește vulnerabilitatea în cazul riscurilor sistemice. Pe de altă parte acesta este și rezultatul competitivității reduse a businessului și ramurilor din economia națională. Situația respectivă a început după anii 2000 când s-a accentuat migrația moldovenilor în străinătate și au început să crească an de an remiterile de valută în țară, care au impulsionat consumul populației. Astfel, importurile au început să crească an de an, iar ulterior a devenit și ramura preferată a bancherilor. Acest lucru impune găsirea unor soluții de către autoritățile Republicii Moldova în condițiile în care remiterile moldovenilor nu sunt o soluție sustenabilă pe termen lung.

În ceea ce privește ratele de dobândă la împrumuturi, pe termen mediu se așteaptă o majorare a costurilor creditelor după ce la mijlocul lunii iunie BNM a majorat rata de bază la 7 la sută, iar rezervele obligatorii în valută la 17 la sută de la 14 la sută.

În luna iunie, rata medie la creditele acordate în moneda națională s-a majorat cu 0,03 puncte procentuale (p.p) comparativ cu luna precedentă. Persoanelor fizice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 7,41%, iar persoanelor juridice – cu o rată de 8,66%.

Emisiunea este realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Urmărește-ne pe

rețele de socializare

Abonează-te la

Știri

Connect with us